I söndags somnade Marianne Westman in, 88 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Trots att hennes namn inte är lika välkänt som exempelvis Stig Lindberg, är hon en av Sveriges främsta formgivare. Under en lång karriär på bland annat Rörstrands porslinsfabrik skapade hon dekorer med fantasifulla frukter och färgglada blommor som blivit klassiska och tidlösa.

leuchovius-staalhane-westman-kaipiainen-bengtson leuchovius-staalhane-westman-kaipiainen-bengtson

Men det var inte helt självklart för Marianne att börja arbeta för Rörstrand, dit hon handplockades efter examen vid Konstfack, eftersom hon drömde om att öppna en egen keramikverkstad i hemstaden Falun. Idag är vi oändligt glada att hon lät sig övertalas. Utan henne hade några av våra mest älskade serviser inte funnits och Sveriges hushållsporslin hade förmodligen sett en aning tråkigare ut.

imageprocessor imageprocessor

Marianne Westman med sina egendesignade syltburkar. Bild från Nya Lidköpings-Tidningen.

Westmans finurliga och lekfulla mönster tilltalade oss när de lanserades på 1950-talet och gör det än idag. Vi tar en närmare titt på några av hennes mest älskade mönster och serviser.

Mon Amie - "Porslinet som vägrar sluta blomma"

En kopp te, mon amie? Den första servisen som Marianne Westman formgav för Rörstrand var den blåvita, blommiga och mycket populära Mon Amie. Idén till mönstret fick hon en midsommarafton i slutet av 1940-talet, när hon avbildade den vita blomman skvattram. Efter sin examen vid Konstfack blev skissen startskottet för en lång och gedigen karriär för Rörstrand. Servisen döptes till Mon Amie och lanserades 1952, och är vad Rörstrand själva kallar en Rörstrandklassiker.

 

monamie monamie

Servisen tillverkades mellan 1952-87, men relanserades som en hyllning till Marianne Westman 2008 på hennes 80-årsdag. Mon Amie är en av de mest populära svenska serviserna, och Marianne belönades med fem internationella guldmedaljer och silvermedaljer för formgivningen.

Picknick - den färgsprakande och gladlynta servisen

En annan av Marianne Westmans mest älskade mönster är Picknick, som tillverkades mellan 1956-69. Populariteten kan nog bero på de glada färgerna och det roliga mönstret, som tilltalar både äldre och yngre generationer. Idag är delarna ur Picknickserien samlarföremål, mycket eftersökta på auktion och inte alltid helt lätta att få tag i. Tillsammans med den snarlika serien Pomona består servisen av 37 delar.

Rörstrand, Picknick, tre serveringsfat. Hebergs Auktioner. Startpris: 100 kronor.

Marianne Westman formgav också saltkar, ostkupor, skärbrädor och burkar och askar till köket, däribland kryddburksserien "Arom" som är en välkänd och populär dekor.

Kryddburkar, Rörstrand, "Arom", sex stycken. Tradera. Utropspris: 741 kronor.

Marianne Westman var anställd hos Rörstrand från 1951-1971, och hann skapa mängder med serviser för fabriken. Under de sista åren hos Rörstrand stod hon för hela 45 procent av porslinsfabrikens omsättning, men trots det blev hon tillsammans med 200 andra uppsagd under 1970-talet efter rationaliseringar av produktionen. Men Marianne fortsatte med sin formgivning, bland annat för Skrufs glasbruk och för flera tyska porslinsfabriker.

a001_NormalHires-LARGE a001_NormalHires-LARGE

Här hittar du fler föremål av Marianne Westman som finns på auktion just nu!