Klänningen kommer gå under klubban i Julien's Auctions tredagarsauktion med Marilyn Monroe-memorabilia som äger rum i november, och har ett förväntat slutpris på 18 - 27 miljoner kronor.

Den skräddarsydda Jean Louis-klänningen var så åtsittande att Marilyn inte bar några underkläder, och sömmerskorna fick sy de sista stygnen när klänningen redan var på. När Marilyn uppenbarade sig i klänningen på scenen drog hela publiken efter andan.

Både sången och uppträdandet blev historiskt av flera anledningar, inte minst eftersom det var ett av hennes allra sista offentliga föreställningar innan hennes allt för tidiga död mindre än tre månader senare. Bara ett år efter dog även president Kennedy, och kvällen på Madison Square Garden tros vara sista gången de sågs.

[youtube id="EqolSvoWNck"]

Det numera ökända uppträdandet varade bara i en halv minut, men är femtio år senare fortfarande en av de mest ikoniska versionerna av "Happy Birthday" någonsin. Klänningen, föreställningen, Jacqueline Kennedys frånvaro och åtskilliga fotografier från kvällen fick ryktena om en affär mellan presidenten och Marilyn att florera friskt.

[youtube id="hD86L-V4V_o"]

- Marilyn Monroes framförande av "Happy Birthday Mr. President" är definitivt det mest kända spontanuppträdandet i USA:s historia, säger Darren Julien, VD för Julien's Auctions.

- Tolkningen har levt vidare i årtionden som en av de mest anmärkningsvärda händelserna i hennes karriär och också en av de mest återberättade i populärhistorien - ett ögonblick i tiden för 1960-talet, Hollywood och Camelot. Vi känner oss otroligt hedrade att få erbjuda den här fantastiska klänningen till samlare, fans och samtidskonstälskare runt om i världen.

Klänningen kommer att visas på en skyltdocka som gjutits av Marilyn Monroes kropp för att matcha hennes exakta mått. Innan auktionen kommer den att ställas ut på MANA Contemporary i New Jersey som en del av utställningen "Marilyn: Character Not Image", och därefter på Newbridge Silverware Museum of Style Icons (MOSI) i Kildare på Irland, innan den fraktas tillbaka till Julien's Auctions Gallery i Los Angeles där den visas mellan den 11 och 19 november.

Auktionen hålls lagom till det som skulle ha blivit Marilyn Monroes 90-årsdag.

Marilyn Monroe-auktionen äger rum mellan den 17 och 19 november 2016.