Den nästan 400 sidor långa självbiografin beskrivs som "chic och konstnärlig" på Marina Abramovićs Facebooksida - men det är många som inte håller med. Efter att ett avsnitt ur boken publicerats på Instagram har omvärlden reagerat med ett ramaskri över hennes rasistiska uttalanden om aboriginer, som hon mötte i Australien under det sena 1970-talet .

"Aboriginer är inte bara den första rasen i Australien; de är också den första rasen på jorden. De ser ut som dinosaurier. De är väldigt märkliga och annorlunda, och de borde behandlas som levande skatter. Men det gör de inte."

Marina Abramović skriver i boken att aboriginerna i en västerlännings ögon ser rent förskräckliga ut, att deras ansikten inte liknar några andra på jorden och att de inte går att kommunicera med dem.

Via sitt förlag Crown Archetype har Abramović gjort ett uttalande angående anklagelserna om rasism som artnet News tagit del av. Hon menar att hon hyser den största respekt för aboriginerna och att beskrivningen i boken är tagen ur hennes dagbok vid den tiden, och att det inte speglar vad hon känner för aboriginer idag.