På 1970-talet fokuserade Abramović på objektifieringen av kvinnliga kroppar. Verket Rhythm 0, var ett sex timmar långt performaceverk som ägde rum i Neapel 1974. Det bestod av att Abramović placerade 72 föremål på ett bord däribland ett läppstift och en ros samt mer våldsamma föremål, så som en kniv, en pistol och en kula. Abramović tillät sedan åskådarna att använda föremålen på hennes kropp så som de önskade.

Marina beskrev senare hur en man vid ett tillfälle under performanceshowen skrämde henne; ''han placerade kulan i pistolen och därefter pistolen i min högra hand. Sedan förde han pistolen mot min nacke och nuddade avtryckaren".

I samband med att hon firade tio år som konstnär skapade hon verket Exchange, 1975. Marina reste då till Amsterdams Red Light distrikt där hon bytte plats på sig själv och en prostituerad kvinna som jobbat i området i 10 år.

I verket Golden Mask från 2009, lät Marina granska kvinnans roll genom konsthistoria. I verket är hon helt iklädd svart mot en svart bakgrund, där enbart hennes ansikte är synligt. Ansiktet är i sin tur klätt i guldblad och under den 30 minuter långa filmen stirrade Abramović rätt in i kameran. Syftet med videon var att visa på klassiska kvinnoporträtt, där den avporträtterade kvinnan stirrar rakt ut på betraktaren.

Verket Golden Mask säljs på auktion hos Aspire Art Auctions den 17 juli 2017. Hela katalogen finner ni på Barnebys