Mellan år 1973-1976 var svenske fotografen Lennart Durehed Irving Penns närmaste man och assistent. Jag ringde upp Lennart för att ställa några frågor.

Lennart, hur fick du jobbet?

Vi var två, som efter fotoskola i Göteborg, åkte över till New York och sökte jobb hos ett antal fotografer. Jag höll kontakten med Penn och åkte över några gånger. Efter tre år blev det en öppning och jag blev erbjuden assistentjobbet.

Du var Irving Penns assistent när flera av de ikoniska bilderna togs. Hur gick processen till vid en fotografering?

Irving Penn var väldigt noggrann i planering, gjorde många tester och tillät inga kompromisser. Han kunde testfotografera ett stilleben en hel dag, ljus sattes och mättes noga. Vid modefotografering tog han däremot stora serier med bilder, för att sedan välja ut enstaka bilder.

Hur var han som person?

Och i studion?

Inom konstvärlden får sällan elever och assistenter den kredibilitet de ofta förtjänar. Hur stor del kan man tillskriva fotoassistenterna?

Vilken fotografi gör starkast intryck på dig?

Ganska enkla bilder som gör ett starkt intryck. Ett exempel är Sugimotos bilder av havet(här hittar du fotografi av Sugimoto på auktion just nu!). Flera av Penns stilleben har en kraft som aldrig verkar sina. Många år senare är de lika starka.

Någon särskild favorit bland Penns bilder?

Många av porträtten är favoriter förstås, som Capote, Picasso och Woman in Moroccan Palace. Dessa var ju fotograferade långt innan jag var där.

Varför?

Stor fråga! De når väl in i själen! En sorts resonans som känns inspirerande.

Just nu finns det tjugonio printar av Irving Penn till försäljning på olika auktionshus världen över, vilka listas på Barnebys

Ni visade flera av fotografiets absolut största namn? Var det genom din tid hos Irving Penn som dörrar öppnades?

Det var säkert många av de internationella konstnärerna vi ställde ut som respekterade vårt nya galleri för att vi öppnade med en Penn utställning.

Tack Lennart!

Här hittar du samtliga fotografier av Irving Penn som är till salu på olika auktionshus världen över genom Barnebys!

Här kan du läsa Barnebys spännande intervjun med Irving Penns son, Tom Penn, som idag är chef på Irving Penn Foundation!