Det var som arkitekt i krigsdrabbade Österrike som Josef Frank på slutet av 1910-talet till 1930-talet hyllades för hans innovativa arkitektur där han satte invånarnas boendemiljö i första rummet. Medan han i Sverige kom att bli känd som möbelarkitekt och formgivare i hans nära samarbete med Svenskt Tenns grundare och drivkraft, Estrid Ericson.

Sedan dess har skrivits otaliga kapitel(och böcker) i historien om Josef Frank.

 

För ungefär femton år sedan började den italienska arkitekten och inredaren Nicola Quadri köpa på sig kilometervis med Josef Franks blommiga tyger. Resultatet blev otaliga väggar i stora mönster i showrooms runt om i världen för det relanserade Ballantyne Cashmere. Bilderna spreds världen över, och Josef Franks mönster syntes åter i de hippaste kretsarna. Elefanttyger blev blöjväskor för barnvagnen, Manhattantyger blev handväskor och Svenskt Tenn-kuddar med Josef Frank-tyger syntes snart i varenda inredningsreportage.

En annan aktör med osviklig stilkänsla är en av Sveriges främsta handlare för design, Jacksons. Paret Paul och Carina Jackson har under lång tid både köpt och sålt fantastiska möbler av Josef Frank till såväl svenska som internationella kunder. De kan intyga att intresset  bara ökar, och intresset lär knappast sjunka efter årets stora utställning JOSEF FRANK: Against Design på MAK i formgivarens hemstad Wien i Österrike. I utställningen curerad av Sebastian Hackenschmidt tillsammans med gästcurator Hermann Czech lyfter de formgivaren som de räknar till en av Österrikes främsta arkitekter och formgivare under 1900-talet. Även om utställningen kunde kännas betydligt mer "upplyftande" och inspirerande bjuds vi på en pedagogisk resa över Franks storslagna gärning.

Samtidigt kan man i Paris i februari förvänta sig ett högtryck för Josef Frank i och med det franska auktionshuset Piasas specialauktion med endast Josef Frankföremål, innan man fortsätter sälja övrig skandinavisk design under en gemensam avdelning.

Wallpapper Magazine kallar "Zlatan inom svensk inredning" för "Master of Modernism" i en artikel med anledning av utställningen i Österrike, och det mediala gensvaret sträcker sig långt utanför Österrikes gränser.

Det ska bli oerhört spännande att se vilken plats Josef Frank, och Svenskt Tenn med för den delen, tar i det framtida designmuseum som Sverige behöver så starkt. För det ingen tvekan att  den österrikiske flyktingen tillsammans med Estrid Ericson har påverkat svensk möbel och inredningshistoria lika mycket som makarna Larsson(Carl och Karin) gjorde på sin tid.

Ska man sälja föremål av Josef Frank så är det nog inget dåligt tillfälle att göra det under den närmsta tiden. Men det är klart vem vet, kanske är det Frank som blir vår nästa Haupt?

Det är dags för ett nytt kapitel i sagan om Josef Frank. Och det kommer garanterat att skrivas på många olika språk.

Här kan du läsa tidigare inlägg om Josef Frank, Svenskt Tenn och Estrid Ericson!

Ett hem fullt av Frank - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/57954/

Magiska mönster - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/53370/

Hemma hos familjen Elzviks hem - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/50018/

Frukost med Svenskt Tenns VD - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/42403/

Ständigt denne Frank - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/49718/

Grattis på födelsedagen Estrid Ericson - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/42264/

Svenskt Tenn på internationella auktioner - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/1413/

Besök Svenskt Tenns tevagn - https://www.barnebys.se/blogg/artikel/1250/