Vem har inte beundrat "Inferno" på Moderna Museet? Målningen som räknas till ett av svensk konsthistorias viktigaste verk målad av en av landets största personligheter är till salu. Målningen kommer att säljas på Christie´s i New York i november då den väntas inbringa 30-50 miljoner kronor.

STRINDBERG_Inferno STRINDBERG_Inferno

Målningen, som har varit deponerad tjugo år på Moderna Museet, var från början en gåva till dåvarande chefen på Nationalmuseum Richard Berg. Idag ägs målningen av den legendariska bankirfamiljen Safra i Schweiz.

Collection J E Safta rymmer den största Strindbergsamlingen i världen, men nu säljs alltså ett av de främsta verken på auktion i ett samarbete med C F Hill. Den 16 november bestäms priset på den ikoniska målningen under Christie´s Impressionst & Modern Art Evening Sale.

Strindbergs måleri betraktas som högst banbrytande och genialt och målningen "Inferno", som Strindberg själv höll som hans främsta i en högst begränsad produktion räknas utan tvekan till ett av hans mest kända och betydelsefulla verk, varför ett nytt rekordpris för konstnären troligen är att vänta.

"Alplandskap I" av August Strindberg såldes för 29 miljoner kronor på Sotheby´s "Alplandskap I" av August Strindberg såldes för 29 miljoner kronor på Sotheby´s

Tidigare rekord sattes 2007 då "Alplandskap I" såldes på Sotheby’s i London för 29,4 miljoner kronor (inklusive provision). Verket målades 1894 i Dornach i Österrike av en 45-årig August Strindberg.

Innan dess var det "Underlandet" som såldes 1990 för 22,6 miljoner kronor på Bukowskis. För att när glada åttiotalet var över två år senare säljas för 3,6 miljoner kronor på Stockholms Auktionsverk. Verket som är målat på papper samma år som "Alplandskap I" köptes då av Karl Otto, Elisabeth, Pontus, Eva och Åke Bonnier, som skänkte det till Nationalmuseum.

Dyraste Strindberg-målningen i Sverige som klubbats på auktion är "Underlandet" från 1894 som klubbades för Date1894 Medium Oil on paper Dyraste Strindberg-målningen i Sverige som klubbats på auktion är "Underlandet" från 1894 som klubbades för Date1894 Medium Oil on paper

"Inferno" tillkom under uppbrottet från den stormiga relationen med skådespelerskan Harriet Bosse. Målningen visualiserar med expressionismens vildhet konstnärens inre tillstånd, och ger prov på Strindbergs djupgående kunskaper om sin tids idégods på spjutspetsnivå: psykologins landvinningar, såväl som det moderna måleriets slutgiltiga utbrytning från de realistiska idealen. Samma år publicerade Sigmund Freud sin essä "Om drömmar". Och man får ha i åtanke att världen år 1901 ännu inte hade sett en abstrakt målning. Det skulle ske först några år senare med verk av Hilma av Klint, Robert Delaunay och Wassily Kandinsky.

Målningen visades senast i Stockholm 2012 under hundraårsminnet av Strindbergs död, och innan dess på Tate Modern 2005 i en övergripande presentation.

-Inferno är Strindbergs eget favoritverk och det mest mytomspunna av alla i den svenska konsthistorien, vi känner stor glädje att kunna erbjuda verket, säger Michael Storåkers, som anser att August Strindbergs målning ”Inferno”, är närmaste andliga släkting i konsthistorien till Edvard Munchs ”Skriet”, av vilken en av fyra kända versioner såldes på Sotheby´s i New York 2012 för 119 922 500 dollar, vilket då motsvarande 723 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om den spektakulära försäljningen!

Nils von Dardels "Vattenfallet" Nils von Dardels "Vattenfallet"

 

Lista över tidigare rekordnoteringar av svensk konst såld på auktion i Sverige. Priserna inkluderar inte provision. Klicka på länkar nedan så ser du dem i Barnebys prisarkiv:

Anders Zorn "Sommarnöje", 26 miljoner(närmare 29,5 miljoner kronor inklusive provision)

August Strindberg "Alplandskap 1", 25 miljoner

Nils von Dardel "Vattenfallet", 24,2, miljoner

August Strindberg "Underlandet", 22,6 miljoner