Mats Theselius blev jämte Jonas Bohlin Källemos underbarn på 1980-talet. Han debuterade 1985 med Älgskinnsfåtöljen, en cylinderformad fåtölj i järnplåt och älgskinn och har sedan dess gjort ett antal stolsmodeller av hög kvalitet som kommit att bli några av 1980-90-talets mest uppmärksammade och högst betalda möbler på auktion.

Mats Theselius fåtölj “El Dorado” för Källemo har likt ett grafiskt blad en upplaga. Modellen har en upplaga på totalt 360 exemplar. Fåtöljen i björk, mässing, naturfärgat skinn kostade köparen närmare 200 000 kronor att hämta ut på Bukowskis i våras. Mats Theselius fåtölj “El Dorado” för Källemo har likt ett grafiskt blad en upplaga. Modellen har en upplaga på totalt 360 exemplar. Fåtöljen i björk, mässing, naturfärgat skinn kostade köparen närmare 200 000 kronor att hämta ut på Bukowskis i våras.

Mats Theselius har förnyat sittmöblerna med en personlig och konstnärlig repertoar i form av unikat, numrerade upplagor och större produktioner. Mats Theselius möbler kostar allt mer på auktion och 2016 har varit något av ett rekordår för formgivarens fåtöljer, men det finns fortfarande "fynd" att göra. Theseslius har nämligen formgivit möbler för IKEA.

Här hittar du slutpriser på auktion i Barnebys arkiv med dryga 27 miljoner slutpriser från auktioner!

Mats Theselius  ”Aluminiumfåtöljen” såldes för 80 000 kr på Uppsala Auktionskammare i våras.
Mats Theselius ”Aluminiumfåtöljen” såldes för 80 000 kr på Uppsala Auktionskammare i våras.

Flera kändisar äger unika stolar som gjorts specifikt för dem. Till dem hör både kronprinsessan Viktoria som fick stolen "Norrsken" eller "Svenska modellen" ur en serie med unika stolar som alla är utformade efter beställaren eller den som ska få stolen. Serien kallas "Nationella fåtöljer". Stolen som illustrera det natursköna Sverige är tillverkad av läder, silver, väv och masurbjörk. står numera placerad i Kronprinsessan Victorias besöksrum på Kungliga Slottet i Stockholm.

Kronprinsessan Viktoria i Mats Theselius unika fåtölj “Norrsken”. Foto: Robert Eldrim, Medljus Kronprinsessan Viktoria i Mats Theselius unika fåtölj “Norrsken”. Foto: Robert Eldrim, Medljus

En annan kändis som fick motta ett exemplar är USA:s dåvarande President George W Bush som under hans enda presidentbesök i Göteborg fick stolen "Txs" som enligt utsago ska stå i vita huset. Vem vet det kanske blir Donald Trumps  nya favoritfåtölj?

Året efter "Txs" fick Mats en inbjudan att tillsammans med hovjuvelerare W A Bolin producera en fåtölj åt Kreml i samband med W A Bolins 200-års jubileum, som firades med en utställning på Kremlmuseet i Moskva.

“Custom Ernst” är en fåtölj som Mats Theselius gjorde tillsammans med Ernst Billgren 2012 “Custom Ernst” är en fåtölj som Mats Theselius gjorde tillsammans med Ernst Billgren 2012

Andra produkter av Theselius är ett gullackat glasat bokskåp som rymmer 25 årgångar av tidskriften National Geographic i samma färg som skåpet, liksom fåtöljen Rex från 1994 och El Rey från1999 som redan kommit att bli moderna klassiker.

Idag visas och säljs Mats Theslius produkter hos Galleri Sebastian Schildt på Strandvägen där han i februari under möbelmässan kommer att visa nya möbelmodeller som med stor sannolikhet kommer att bli framtida antikviteter.