De flesta pojkar som växte upp under 1900-talet har någon gång lekt med Märklins modelltåg. För vissa utvecklas leken till ett brinnande intresse som håller i sig resten av livet. Det är något särskilt med att själv bygga upp landskap där lok och vagnar rusar fram mellan träd och byggnader, kanske framför allt det fantastiska i att få det att fungera.

Bild från http://www.marklinfan.net. Bild från http://www.marklinfan.net.

Det världsberömda leksaksföretaget Märklin specialiserade sig till en början på att producera dockhustillbehör, ångmaskiner och leksaker i gjutjärn. 1891 prövade man att tillverka ett urverksdrivet modelltåg med spårslinga, vilket blev en stor succé.

Därefter har mycket hänt i Märklinvärlden. Under 1900-talets barndomsår kom ett eldrivet modelltåg som drevs med 110 volt och där skenorna kopplades till vägguttaget - något som visade sig vara en ganska dålig idé eftersom det då och då gav barnen som lekte med tåget kraftiga stötar. Problemet löstes med en entransformator som lanserades 1926 och som istället ledde ut 20 volt till skenorna och inte längre riskerade barnens hälsa.

Bild ur Mäklins katalog 1964/65. Bild ur Mäklins katalog 1964/65.

Under slutet av 1930-talet blev det möjligt att fjärrstyra körriktningen och att köra flera tåg oberoende av varandra på samma sträcka. Skalan på lok och vagnar har sedermera bytts ut, men annars är de gamla systemen i princip kompatibla med vår tids modelltåg.

I Sverige har bland annat Rc-loket fått stå modell för Märklin. Bild från www.samlaren.org. I Sverige har bland annat Rc-loket fått stå modell för Märklin. Bild från www.samlaren.org.

Till skillnad från andra större tillverkare som använder ett system med likström och två räler, använder Märklin ett växelströmssystem med punktkontakter som sticker upp ur sliprarna. Märklins system är förvisso något mer högljutt än det andra, men har å andra sidan en exceptionellt god elektrisk kontakt och en större tålighet mot smuts och oxider.

Under slutet av 2000-talet höll det dock på att spåra ur. Märklin drogs med stora ekonomiska problem och 2009 begärdes bolaget i konkurs och drevs vidare av en konkursförvaltare. Men bara lite mer än ett år senare meddelades det att företaget återigen gick med vinst, trots att inga nya kapital hade inkommit. Kanske var det samlarnas hamstrande vid den hotande nedläggningen som återigen fick företaget på fötter. Hur det än förhåller sig lever Märklin vidare och producerar än idag högkvalitativa modelltåg. Och på auktion har Märklintågen ett högt värde bland modellrallare.

Här hittar du fina modelltåg från Märklin!

 

 

Loket ovan är i mint condition och fullt komplett med tillhörande dokument, garanticertifikat, klistermärken och originalförpackning.

Det gröna loket H0 3638 släpptes 1991 till Schweiz 700-års jubileum, ingår i Swiss-serien och är i mint condition.

 

Se alla föremål från Märklin hos Catawiki här!