Cees Braakman föddes i den nederländska staden Utrecht år 1917. Staden förblev, men mycket få avbrott, Braakmans bas livet ut, och var platsen för både hans hem och arbetsliv.

Från far till son

Braakmans far, D. L. Braakman arbetade som tecknare och föreståndare på det lokala möbelföretaget Pastoe. Pastoe tillverkade högkvalitativa möbler i liten skala, och redan som 17-åring började den unge sonen arbeta på företaget för att lära sig hantverket.

Efter ett par år bröt andra världskriget ut. Likt många andra småföretag las produktionen på is på grund av oroligheter och bristen på produktionsmaterial, men återupptogs under nya förhållanden år 1948. Då hade Cees Braakman ersatt sin pappa som företagets föreståndare och främsta formgivare, och såldes axlat en uppgift som skulle hålla honom sysselsatt under de kommande trettio åren.

Made-to-Measure och Ray och Charles Eames

År 1947, ett år innan han tog över arbetet efter sin far reste Braakman till USA. Syftet med resan var att observera de amerikanska formgivarna i arbete, landets produktion och inte minst för att inspireras. I Michigan gjorde han ett besök hos möbelproducenten Herman Miller Company, som producerat möbler ritade av bland andra Ray och Charles Eames och Alvar Aalto, och Braakman förtrollades av den moderna designen.

Full av nya idéer återvände Braakman till Nederländerna och sitt nya arbete som föreståndare, där han började experimentera med nya tillverkningssätt och material som formpressad plywood. Hans möbler kännetecknades av rena, eleganta linjer och en särpräglad känsla av lätthet, vilket passade de mindre bostäder många var hänvisade till efter kriget.

Under 1950- och 60-talen koncentrerade sig Braakman på förvaring och formgav flera modulbaserade förvaringssystem. År 1955 lanserade Pastoe ett helt nytt skåp baserat på Braakmans ritningar, vilket fick namnet Made-to-Measure. De nya skåpen kom i flera olika träslag och skalor, vilka kunde monteras i flera olika kombinationer.

På så sätt kunde konsumenten köpa de moduler som passade i det egna hemmet, och kombinera efter eget tycke. Made-to-Measure var en succé – produktionen var relativt billig och dessutom köptes skåpen omonterade och sattes ihop av köparna själva i hemmet, något som inte var vanligt under 1950-talet – men skulle snart bli, då IKEA började producera egna möbler samma år.

Cees Braakmans formgivningar blev med åren omåttligt uppskattade och formgivaren belönades med flera priser och utmärkelser. År 1957, då Made-to-Measure lanserades i teak, belönades Braakman med silvermedalj på Milanotriennalen.

Flera av Braakmans formgivningar finns inkluderade i museisamlingar runt om i världen, som exempelvis serveringsvagnen Model PE03 från år 1953. Den briljante formgivaren gick bort i sin hemstad Utrecht år 1995, efter att ha satt sin egen prägel på 1900-talsdesignen.

Just nu auktionerar det nederländska auktionshuset Catawiki ut flera av Cees Braakmans tidlösa formgivningar. Du hittar alla utrop här.

Har du istället något du vill sälja? Klicka här.