Efter fem timmar och 35 minuter av matlagning på högsta nivå tog Sverige och Alexander Sjögren en bronsmedalj i årets Bocuse d´Or. Guldet gick till värdlandet Ungern och silvret till Norge.

– Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och tillsammans med mitt team och Gastronomi Sverige göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delmoment, däribland presentation och organisation.

Grattis Alexander, vi gläds med Dig!

Vårens tredje och näst sista auktion har något fler och högre värderade viner än föregående auktion. Det är sammanlagt 540 objekt där de sammanlagda utropspriserna uppgår till drygt 2.5 miljoner kronor.

I vanlig ordning är den första dagen, måndagen den 16 maj, helt dedikerad till vita viner. Merparten av vinerna är Champagne och det är i vanlig ordning välrenommerade producenter och årgångar det är tal om. Salon, Krug och Dom Pérignon är välrepresenterade, likaså kultproducenten Jacques Selosse. Högkvalitativa viner från mindre etablerade producenter finns också i form av Blanc de Blancs Fleur de Passion från Diebolt-Vallois och Blanc de Noirs från Egly-Ouriet.

Bland de söta vinerna, som domineras av distriktet Sauternes märks bland annat en 1937 Château Lafaurie-Peyraguey och 1959 Château de Yquem. Loirevin, huvudsakligen i form av Vouvray är ett annat alternativ för den sötsugne.

Bland de vita vinerna är det störst fokus på vit bourgogne. Det är huvudsakligen mindre partier och välrenommerade producenter som Domaine Leflaive, Domaine Ramonet och Domaine Raveneau. Så här lagom till sommaren finns också möjligheten att införskaffa sig mogen torr Rheingauriesling från Georg Breuer. Det är fyra olika småvertikaler av hans toppviner från Rüdesheim och Rauenthal.

Röd bordeaux är i fokus hela tisdagen och här finns det gott om intressanta viner. Bland de riktigt gamla vinerna är Château Cheval Blanc välrepresenterat med årgång 1945 och två flaskor av det legendariska vinet från 1947. Den tredje dagen finns det många spännande röda viner att införskaffa. Bourgogne, Rhônedalen, Italien och Spanien är välrepresenterade, men även USA och Australien. Posten med högst utropspris står återigen Domaine de la Romanée Conti för, med 6 flaskor av årgång 1996 för 110.000 kr.

Den som är sugen på att införskaffa sig viner från DRC bör heller inte missa den stora samling som bjuds ut på Baghera Auction i Geneve http://www.bagherawines.auction/en/catalogue/voir/5. Det är en privat samling och utgör allt som allt 1407 flaskor fördelat på 266 poster. Sammanlagt estimerat slutpris är 4 miljoner schweizerfranc.

Tillbaka i Sverige avslutas maj månads auktion i sedvanlig ordning med starkvin. Det finns något enstaka vin från 1800-talet, men huvudsakligen rör det sig om mogna godbitar från flertalet av 1900-talets decennier.

http://online.auktionsverket.se/auktion/Drycker/

Dessa rader skrivs i det ögonblick jag kastar mig in i en taxi för att närvara vid före detta nattklubbsvärdinnan Alexandra Charles vigsel med Bengt von Hofsten, i Riddarhuset.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckoslut i hänryckningens tid, pingsten, när den helige ande sänker sig ned och upplyfter våra själar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist