Under auktionen som äger rum mellan den 1 och 11 maj kommer cirka 6500 föremål finnas till försäljning. Utbudet är rikt, från många olika regioner och innefattar bland mycket annat högkvalitativa antikviteter, antika vapen, hantverk, jaktföremål, medaljer och andra militärhistoriska objekt.

Bland antikviteterna återfinns till exempel unika föremål skapade i de arkaiska smedjorna. Särskilt framstående är en nordgrekisk, Illyrisk bronshjälm från 400-talet f.Kr. med diskreta ornament i form av fina prickar runt ansiktsöppningen. Gjord i ett stycke är den inte bara ett bevis på förstklassigt hantverk, men även på omsorgsfullt bevarande.

Ännu ett gott exempel på avancerat hantverk är ett rökelsekar i brons från Seljuk, ett medeltida turk-persiskt, muslimskt rike. Rökelsekaret är utsmyckat med tre identiska ansikten med karaktäristiska kinder, spetsiga hakor, plirande ögon, näsor och munnar samt stiliserade kors.

Användningen av just kors visar på att rökelsekaret har sitt ursprung i både kristen- och orientalisk kultur. Föremålet är i gott skick och har ett utropspris på 18 000 euros.

Vidare kan man i Hermann Historicas rika utbud finna en gotisk rumsdörr, vars like också kan skådas på det omtalade Germanisches National Museum i Nürnberg.

Dörren, skapad runt år 1400 i samma stad, är ett imponerande medeltida arbete med sina snett överlappande järnband och upphöjda blomformade nithuvuden. Nürnbergs vapensköldar alternerat med heraldiska örnar och lejon fyller de rombformade utrymmena. Ett sant medeltida mästerverk med utropspris på 9000 euros.

Ett annat föremål väl värt din uppmärksamhet är ett armbandsur av Ulysse Nardin i modellen Astrolabium Galileo Galilei. Med sina 21 komplikationer, inklusive månads- och datumvisning, stjärntecken, planet- och stjärnbanor, sol- och månförmörkelse, fick den år 1989 plats i Guinness Rekordbok.

Man behöver inte vara en klockexpert för att se att detta är ett särskilt speciellt föremål, väl värt sina 19 000 euros i utropspris.

Nästa objekt som väckte Barnebys intresse var en maffig turneringsrustning av Augsburgtyp från andra halvan av 1500-talet. Rustningen är även den ett bevis på gott hantverk med funktionalitet och estetik i fokus. Det var viktigt att man kunde skydda sig lika väl som man kunde röra sig. Rustningen, komplett med hjälm med visir, har ett utropspris på 25 000 euros.

Majauktionerna bjuder även på en hel del medeltida vapen från 1600-talets första årtionden. Liknande exemplar kan hittas på armémuseer i både Stockholm och i Paris. Skaftet är vackert dekorerat med sirliga blomsterornament i silver. Denna typ av metallutsmyckning finns endas på de mest högkvalitativa svärd och dolkar vilket även gör att värdet hamnar på 14 000 euros.

Som vanligt är Hermann Historicas samling kinesiska, japanska, indiska, afrikanska och ottomanska föremål rik i både kvalitet och kvantitet. Ett exempel på detta är en kinesisk doppsko i brons med dekoration i guld och silver, antagligen från 300- eller 200-talet f.Kr. Föremålet har ett startpris på 27 000 euros.

 

Extra spännande är kanske ett donationsbrev till klostret "Noble Secular Convent St Marien xu Minden", signerad av kungen av Preussen Frederick II år 1778. Dokumentet är rikt på historia men även vackert skrivet och utsmyckat med färglagda illustrationer av  ordens insignier. Startpriset ligger på 12 500 euros.

Som tidigare nämnt erbjuder även Hermann Historica en spännande samling personliga ägodelar från europeiska furstehus. Ett exempel är kung Ludwig II av Bavarias (1845-1886) personliga teleskop graverat med konungens monogram, krona och lagerkrans. det femdelade teleskopet är tillverkat i mässing och kan bli 55 cm långt. Utrop ligger på 7500 euros.

Inte heller den ryska delen av Hermann Historicas utbud gör den hängivne samlaren besviken. Flera höjdpunkter i form av sällsynta vapen förekommer till exempel the P.W. Knecht pallash från år 1844, överlämnad av Tsar Nicholas I av Ryssland (1796-1856) till Prins George av Hesse-Darmstadt (1780-1856). Budgivningen startar på 15 000 euros.

Auktionshuset erbjuder en hel del medaljer och ordnar till auktionen i maj. Bland annat en diamantkantad Saint-Anne-order i första klassen - en av de mest förnämsta religiösa ordnarna i Ryssland. Medaljen är dekorerad med ett rött kors på en förgylld bakgrund omsluten av finmejslad emaljgravyr. Sällsynheten och det goda skicket speglas i priset som börjar på 30 000 euros.

Samlardrömmen blir sann med det stora utbudet av antika vapen. Ett par ojämförliga flintlåspistoler från prinsarna Lobkowitz vapenförråd. Dessa föremål har blivit väl omhändertagna av sina forna ägare vilket speglas i dess skick. Pistolerna är skapade år 1730 i Paul Ignazius Posers pragverkstad, dekorerade av Franz Matzendorf. Dessa guldkorn till föremål har ett utropsbris på 60 000 euros.

Vårauktionen på Hermann Historica äger rum mellan 1 och 11 maj, men du kan kika på denna förstklassiga samling hos oss på Barnebys redan idag!