"Konstens syfte är att tvätta bort vardagens damm från våra själar" - Pablo Picasso.

När vi tänker på konst, oavsett konst på ett museum eller i våra hem, tänker vi ofta på tavlor och skulpturer. Föremål som hänger på väggen, är placerade på piedestal eller står i skyddande glasmontrar.

Trots den ökade påverkan design har på våra liv är det sällan vi tänker på vardagsföremål som konst. Men kanske är det just denna inställning som Picasso försökte motbevisa. Om konst berikar våra liv och förhöjer vår livskvalitet, varför kan inte vardagsföremål tjäna oss i det syftet utöver sin funktionalitet? Och när vi ändå tänker på hur konst skulle kunna ses som en del av våra vardagsliv, varför inte börja där vi startar varje dag? Vid frukostporslinet.

Det är här porslin från Meissen kommer in.

En tradition av hantverkslyx

Som ett av de äldsta och mest aktade företagen i världen har Meissen producerat vackert, elegant och stilfullt porslin i över 300 år. Vida ansett som Europas första kommersiella porslinsproducent grundades Meissen 1710 med ett tillkännagivande från det anglosaxiska hovkansliet efter att kung August den starke, kurfurste av Sachsen och kung av Polen. Kungen beordrade Johann Friedrich Böttger, Ehrenfried Walther von Tschirnhaus och Gottfried Pabst von Ohain att ta fram en metodologi för att producera porslin. Innan denna tid hade porslin i årtusenden importerats från Kina till väldigt höga priser.

Varumärket Meissen har sedermera representerat porslinsproduktion av hög klass, tradition, skönhet med en obeveklig strävan efter högsta kvalitet. Deras arbete strävar efter att nå bortom funktionella designer och i enlighet med det uttrycka en en specifik kulturell medvetenhet.

Till skillnad från många andra producenter som använder maskiner för att gjuta och måla sina produkter, produceras Meissens porslin traditionellt för hand och är alla handmålade. Specialisterna måste ha minst tre års utbildning och flera års arbetserfarenhet för att lära sig tekniken som krävs för att producera Meissens breda sortiment. För Meissens hantverkare är det ultimata målet att få skapa en golvvas för Limited Meissen Artworks eller någon av varumärkets andra limiterade kollektioner. Att få en anställning hos Meissen är en av de mest eftertraktade positionerna för porslinsdekoratörer och keramiker.

Klassiskt och modernt

Oavsett om du samlar på porslin eller är en konstkännare kan du hitta Meissenporslin i både klassisk, traditionell och enklare modern formgivning.

För samlare finns det en stor variation föremål av traditionell design, vilket inte är så konstigt med tanke på företagets långa historia. Det handlar ofta delar av större, mer sällsynta uppsättningar, alla med en unik historia. Det kan vara bra att ha i minnet att alla original producerades på beställning av Kung Augustus, till hans familj och som gåvor i diplomatiska relationer med andra kungahus i Europa.

Läs om ett Meissen-föremål med svensk kunglig anknytning som auktionerades ut 2013.

När det kommer till designen finns det många samlare som fokuserar på att hitta porslin med dekorationer som påminner om ett 1700-tals stilleben eller landskapsmotiv. Andra söker efter de traditionella "blue onion"-föremålen med handmålade blommor och fåglar och imitationer av traditionellt kinesiskt porslin. Det är inte helt ovanligt att föremål med inlagt guld eller andra dyrbara material når höga priser när Meissenporslin säljs på auktion.

För de som intresserar sig för mer samtida produktion har Meissen flera senare samlingar med olika former och mönster. Flera av dem, som "Noble Blue" återgår till traditionella former och dekorationer och påminner om några av varumärkets första designer. Andra serier, som "Stripes line" har en mycket mer modern framtoning i både form och färg. "The Swords collection" är en ny design som använder Meissens klassiska logotyp med två korsade svärd.

Men oavsett om du föredrar de klassiska eller moderna modellerna förekommer Meissens blå svärd som signatur på alla deras skapelser.

Meissen har genom åren och fortsätter än idag att producera en mängd olika konst- och dekorationsföremål - allt från vaser till lampor och figuriner. Det är definitivt värt att utforska porslin av tradition och elegans så som Meissen, både för dess estetiska skönhet och dess historiska kvalité. Det finns kanske inte någon annan typ av konst så är så lättillgänglig, älskad men även praktisk, som bordsporslin.

Se alla Meissenföremål på auktion just nu!