När CFHILL tidigare i veckan bjöd in till till pressvisning på Norrlandsgatan 24 i Stockholm var lokalen fylld av journalister, radiointervjuare och filmkameror. I fokus stod Michael Stipe, en av världens främsta låtskrivare. Mannen bakom rockbandet R.E.M. En rockgrupp som frälst en hel värld med sin musik. Men det var inte för Stipes musik som pressen hade kommit denna gång, utan för hans medverkan i den grupputställning som trion Elmenbeck, Pusic och Storåkers anordnat tillsammans med den amerikanska curatorn Rick Herron.

Likt de flesta blev jag bekant med Stipe och R.E.M genom hitlåtar som Loosing my religion och Everybody hurts. Curator Rick Herron träffade jag däremot för första gången suckandes på Arlanda i mars efter beskedet om ett 6 timmar försenat flyg till New York. Jag var på väg till konstmässan The Armory Show och Herron hade varit i Sverige för att kurera utställningen Powerful Babies på Spritmuseum i Stockholm. En utställning som kom att placera honom på den svenska konstkartan. Istället fastnade vi i en hotellobby i anslutning till Arlanda där Herrons gripande berättelser om konstlivet i New York höll humöret uppe.

Lika gripen blev CFHILL-grundaren Michael Elmenbeck när han några månader senare hamnade på en middag bredvid Herron. Något som resulterade i pågående Mentors på CFHILL. Utställningen för samman några av Nordamerikas mest omtalade nu levande konstnärer och kan beskrivas som en hyllning till de konstnärer som undervisat och hjälpt yngre konstnärer i sina karriärer. De flesta konstnärerna i utställningen känner eller har en koppling till varandra. Gemensamt är att de alla är en del av den pågående scenen för samtidskonst i New York.

– Utställningen fungerar som en tidskapsel eller ett porträtt av en gemenskap och en plats i tid. Det är dessa konstnärer som du kommer stöta på om du går till The Kitchen, Whitneymuseet eller ett vernissage på New Musuem. En hel del av konstnärerna har arbetat tillsammans och känt varandra i 30, 40 år och är ledarna för den art community som finns för att handleda och undervisa unga konstnärer när de anländer till New York. Om du kommer i kontakt med konstscen i Downtown New York, så kommer du småningom att stöta på dessa personer, förklarar Herron samtidigt som han guidar mig genom utställningslokalerna.

Herron beskriver utställningen som ett försök att säga tack till alla de personer som dedikerat sina karriärer åt att hjälpa och inspirera andra konstnärer. Även personer som har hjälpt honom själv under sin tid i New York. Han återkommer till hur betydelsefull hans egen mentor Bill Arning varit, som han bland annat curarerade utställningen Powerful Babies med på Spritmuseum i Stockholm förra året.

– Jag har samlat 21 konstnärer som är en del av den samtida konstscenen i New York. Det är folk som jobbar tillsammans mellan olika generationer för att hjälpa och fostra vårt samhälle och för att skapa en positiv förändring i världen. Utställningen sammanför människor från formella program som har tagit form, precis som the Queer Mentorship på Fire Island i New York. Ett program där 10 unga konstnärer paras ihop med 10 etablerade konstnärer. Utställningen ser också på hur människor möts av en slump - vilket är fallet med Michael Stipe: hur folk som vi inte ens känner kan ha såpass stort inflytande på våra liv. Oavsett om de personerna i sig aldrig kommer förstå det. Men framförallt är det här en utställning som försöker säga tack till en grupp av människor som har ägnat sina liv åt att hjälpa.

Michael Stipe som medverkar i utställningen är också lyrisk. Han landade i Stockholm tidigare i veckan ihop med vännen Patti Smith. Det var just via Smith som Stipe för första gången träffade John Giorno, som senare kom att bli en av hans mentorer. Giorno blev känd på 60-talet inte minst genom en film av Andy Warhol som heter Sleep, där Giorno sover i mer än fem timmar. I Stipes videoverk i utställningen hos CFHILL sitter Giorno stilla, lyssnar och ler.

I videoverket har du filmat Giorno när han sitter och lyssnar på en sång samtidigt som du hyllar honom a capella. Hur fick du idén till det här konstverket?

Skulle du säga att det är stor skillnad på konstvärlden och musikvärlden?

Ser du dig själv som en konstnär?

Det finns tre konstverk av dig i den här utställningen, var och en i olika medium. Vilket verk är du mest exalterad över?

Några dagar senare under öppningskvällen av utställningen är CFHILLs lokaler återigen fyllda. Denna gång har pressfotograferna bytts ut mot minglande konstälskare. Stipe och Herron har precis avslutat en timme långt artist talk. De har samlats bland folkmassorna tillsammans med konstnärerna Tad Beck och Tobaron Waxman som också medverkar i utställningen. Rick Herron är synbart nöjd med resultatet av vad han jobbat på de senaste månaderna.

– Jag är oerhört glad. Det här är ett fint sätt för mig att kunna ge tillbaka. Jag älskar dessutom Stockholm och skulle gärna spendera mer tid här. Det här är ju min andra utställning på kort tid och förhoppningsvis del två i en kommande trilogi, avslutar han och ler.

”Mentors” visas på CFHILL, Norrlandsgatan 24 mellan den 7 december och den 7 januari. Måndag-Fredag 11.30-17.00