Thomas Lindblad är en passionerad samlare av bruksföremål. Först var det plast som fångade hans intresse, sedan pressglas, och nu är hans stora samlarprojekt rostfritt och aluminium. Thomas samling består idag av över 1000 föremål. Utställningen Hårda trotjänare som är producerad speciellt för Antikmässan, visar svenska bruksföremål av moderna metaller med anknytning till köket och måltiden. I samband med Antikmässan släpps också Thomas Lindblads nya bok Rostfritt stål och aluminium i Svensk design från 1920-tal till 1970-tal.

Vi frågade Thomas Lindblad vad det är med dessa bruksföremål i olika material som gör att han vill lyfta fram dem?

- Vardagsföremålen, brukstingen runtomkring oss, producerades under en mycket lång tid i Sverige, och fortsatte att produceras långt in på 1900-talet, berättar Thomas. "Idag görs inte bruksföremål i Sverige på samma sätt, med vissa undantag. Det är slutet på en lång epok med svenskproducerade nationellt förankrade föremål som vuxit fram ur våra inhemska traditioner", säger Thomas.

Vad blir ditt nästa projekt?

- Det blir det en bok där alla material knyts ihop – en bok svensk design för hemmet helt enkelt. Plast, stål, aluminium, pressglas och vissa elektriska maskiner. Det blir också en utställning".

Thomas Lindblad vann utmärkelsen Årets samlare i Collector's Awards 2014. Utställningen är skapad i samarbete med Malin Marceau från Stockholmsmässans designavdelning. Se utställningen på Antikmässan 12-15 februari i monter C02:53.

På Antikmässans scen den 15/2 kl. 14.00 kan du höra Thomas Lindblad föreläsa om rostfritt stål och aluminium i Svensk design från 1920-tal till 1970-tal. Thomas kommer också att signera sin nya bok (Atlantis 2015).

Taggar