Beskrev ju i tidigare inlägg lite kort om mässan UNTITLED. Under Art Basel Miami Beach så finns det ju nu (detta är huvudmässans 13:e år sedan starten 2002) cirka 20 så kallade satellitmässor. De största är NADA, UNTITLED, Art Miami, Pulse och Scope. Av dessa är Art Miami den som drar till sig de mest etablerade namnen på konstverken de visar upp, medan NADA (New Art Dealers Alliance) är den som varit trendigast och dit alla samlare begav sig efter att de köpt färdigt på huvudmässan och ville fylla på samlingen med lite nya, hippa namn för väldigt mycket lägre priser. Den startade 2012 på initiativ av Jeff Lawson och har tagit en del från NADA och snabbt seglat upp som den bästa alternativa och unga mässan till ABMB. Själv så har jag inte haft möjlighet att se den tidigare, har bara hört gott om den från Loyal som valde att deltaga i den istället för NADA från starten eftersom de är bekanta med Jeff.

Årets upplaga imponerar. Flera jag talar med under veckan intygar denna känsla. UNTITLED lyckas sätta fingret på samtiden. De flesta tycker att det är den bästa upplagan hittills. Personligen tycker jag den känns intressantare än ABMB. Det känns nytt. Hängningarna är djärva, konsten är ung och purfärsk. Det må kritiseras för att vara ganska estetiskt, men det är ju även ABMB. UNTITLED lägger även stor fokus på curatorn. I år är Stockholmsbaserade finländskan Aura Seikkula ansvarig för en sektion där hon bjudit in gallerier och projekt. Vi ska ta en pratstund med henne i ett senare inlägg.

Här är mina favoriter (det var många). Klicka på bilderna för att se vilket galleri eller konstnär det är men listan är följande -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedan ser vi Aura Sekkula när vi tar en drink ute i baren. Läget i korsningen 12th Street och Miami Beach är inte så pjåkigt. Bilderna under är från ett performance samt från Collectors Lounge (utomhus och inomhus).