Salone del mobile är huvudsakligen delad i två vägar till exponering. Dels den klassiska "mässan" RHO som återfinns lite perifert i stadens utkant och är gigantisk stor. Möbelmässan RHO fyller fjorton stora paviljonger med företag som Moroso, Vitra och Kartell. Utöver det som den vanlige designbesökaren vanligtvis intresserar sig för finns det också gott om skinnsoffor och guldkranar att beskåda. Bland de svenska utställarna märktes i år Karl Andersson, Blå station, Swedese, Bolon, Kasthall, Offect och Kvänum med flera.

För Milanoresenären är det dock roligast att ströva fritt i centrala Milano och besöka de olika utställningarna som finns överallt. Varje galleri, showroom, piazzetta eller klostergård upplåtit sitt utrymme till veckans temporära utställningar.

I Zona Tortona var Sverige representerat med egen samlingsutställning Swedish Design Goes Milan där flera svenska företag representerades. Ett framförande som kunde har varit lite piggare med tanke på det enorma och högkvalitativa utbud som finns. Uställningen ackomponjerades av en representation av den nyöppnade restaurangen Björk i alpregionen Valle d´Aosta, ett koncept som utarbetats av företagskvinnan Giuliana Rosset tillsammans med arkitekten Nicola Quadri. Härnäst öppnar Björk restaurang även i Milano liksom en shop tillägnas svensk formgivning.

Ett genomgående tema som kunde utläsas bland årets utbud var ett återkommande tillbakablickande och flirtande med historiska referenser. Både fashionabla butiksinredningar och designföretagens showroom hade en sak gemensamt, de andades modern dåtid i form av antikviteter. Den holländska möbeljätten Moooi som grundats av Marcel Wanders ståtade med ett enormt showroom som både inspirerats och visade tydlig samhörighet med holländskt måleri och bourgeoisins 1800-talssalonger.

Intresset för det svenska är stort och allt fler exponeras utomlands. Exempelvis har Kasthall förutom att ha en monter ute på mässområdet även en permanent shop i det vackra området Brera. Här visades nyheter av den svenska trion CKR liksom graffititolkningar av Ollio. Under Kasthalls cocktail fick besökarna tillsammans med bubbel och snittar ta del av tuftningsteknikens framfart.

Den italienske arkitekten Nicola Quadri som alltid haft ett gott öga för svensk formgivning har nyligen inrett flera nya affärer, Fabiana Filippi på via della Spiga vars sobra inredning bygger på svensk femtiotalsdesign liksom Alteas showroom på Via Maffei med Josef Frank-tyger tapetserade på väggarna och teakspeglar från femtiotalet. Quadri ser storheten i Svenskt Tenn och låter inte blicken fastna i ett vardagsrum på Östermalm utan ger Josef Franks textilier eget liv.

 

 

 

Taggar