Miljonförsäljning på Christie's auktion

Då Christie's i torsdags höll auktionen "Old Masters & British Paintings" låg budgivarna inte på latsidan, vilket syntes i försäljningssiffrorna som landade på strax över 245 miljoner svenska kronor.

Miljonförsäljning på Christie's auktion

Auktionens höjdpunkt var en målning signerad Richard Parker Bonington, föreställande ett fiskelandskap, som ursprungligen målades på uppdrag av Lady Wards ättlingar och som fanns i deras samlingar fram tills 1960-talet. Därefter var tavlan i cirka tio års tid på lån till premiärministerbostaden på 10 Downing Street, innan den gick vidare till bland annat Bristol City Museum and Art Gallery. Telefonerna gick varma då tre budgivare försökte lägga det vinnande budet, som till slut landade på 28 miljoner svenska kronor, nytt rekord för en målning av Bonington som tidigare låg på 443 000 svenska kronor, klubbat 1987.

Auktionens stora chockögonblick var då ett verk av Bernando Bellotto, som värderats till 104 miljoner svenska kronor, förblev osåld. Trots det var försäljningssiffrorna goda och 65 % av objekten klubbades igenom.

Bernando Bellotto
Bernando Bellotto

På auktionen fanns dessutom sex konstverk från Alfred Beit Foundation som strax innan försäljningen kallades tillbaka, däribland två målningar av Peter Paul Rubens. Tanken var att målningarna skulle säljas till välgörande ändamål av Co Wicklow's Russborough House, vilket stoppades av den irländska staten, arvingar och allmänhetens påtryckningar. Som ett resultat av det får de nu inte lämna Irland.

Hitta aktuella objekt på auktion hos Christie's på Barnebys!