Det var ett efterlängtat formbesked för det skandinaviska måleriet, som med vissa undantag såldes iväg med överraskande effektivitet.

I topp hamnade inte helt oväntat Sveriges meste kulturpersonlighet, August Strindberg. Målningen "Fantasilandskap" kostade köparen ganska exakt 7,6 miljoner kronor(utrop 4-5 miljoner).

- August Strindberg som konstnärlig förnyare och medskapare av att förflytta konsten från symbolism till expressionism och abstraktion är helt obestridlig. Att återfinna konstverk av den här kvaliteten är man med om en gång i livet, säger Anna Persson, chef för konstavdelningen.

Jag tror med stor sannolikhet att Anna Persson kommer att få uppleva det igen. Lyckosamma försäljningar brukar nämligen avlösas av nya liknande uppdrag.

Den kvinnliga konstnären Helene Schjerfbeck slog de flesta manliga konstnärskollegorna på fingrarna både under hennes livstid och på dagens auktion. Med sitt säregna språk och magiska måleri förförde hon fler än en budgivare med hennes madonnabild från 1943.

"Blå Madonna" ropades ut för 3,5-4 miljoner kronor, men klubbades först vid 5,4 miljoner kronor, vilket resulterar i att köparen i runda slängar får betala 6,6 miljoner kronor.

Bukowskis miljonnoteringar med provision inräknad blev till slut följande:

Helene Schjerfbeck, Blå Madonna, såld för 6,6 milj kr

Bruno Liljefors, Enkelbeckasin, såld för 1 041 250 kr

Carl Larsson, Syende flickor, såld för 4 42 500 kr

Carl Larsson, Brita, I konfektyrburken, såld för 1 776 250 kr

Anders Zorn, Vid badkaret, såld för 2 450 000 kr

Edvard Munch, Madonna, såld för 1 776 250 kr

Edvard Munch, Vampyr II, såld för 2 756 250 kr