När man summerar vårens auktioner så förekommer det gott om miljonnoteringar om man räknar in provisionen, men framför allt ett antal överraskande klubbslag strax under miljongränsen.

Det gäller främst de föremål som attraherar en internationell publik. Några exempel är Christo & Jeanne-Claudes "Wrapped trees, project for the avenue des Champs-Elysees, Paris" från 1969 som såldes på Bukowskis för närmare 900 000 kronor inklusive provision, Pablo Picassos ”Nu allongé”, som klubbades på Uppsala Auktionskammare för 680 000 kronor(mot utrop 200 000 - 300 000 kronor) eller Stockholms Auktionsverks tefärgade vas med Yongzhengs märke som ropades ut för 40-50 000 kronor men klubbades för 700 000 kronor.

Formtopp i Uppsala

Återigen är det i Uppsala de största överraskningarna sker och man kan summera en formidabel final av den svenska auktionssäsong med en total försäljning om 77 miljoner kronor mot utropade 45,2 miljoner, och endast 14,8% i återrop.

Trots det behåller Bukowskis fortfarande sin position som nordens marknadsledande auktionshus med en total försäljning på vårens kvalitetsauktioner om 161,3 miljoner kronor inklusive köparprovisionerna mot utrop 160 miljoner kronor. Återropsfrekvens låg på 23%, medan snittpriset på den avslutande Spring Sale låg på höga 541 306 kronor.

Bukowskis låg även bakom flest miljonnoteringar. Totalt blev det 14 stycken under vårens auktioner. Dyrast blev August Strindbergs ikoniska målning "Inferno" från 1901 som klubbades strax under utrop på 15,5 miljoner(utrop 17-19 miljoner kronor). Målningen som tidigare tillhört konstnären Richard Bergh har senast ingått i J.E. Safra Collection. Även Carl Larssons "Titt-ut" från samma år och samling såldes för 5 635 000 kronor inklusive provision, liksom "Timret går" av Anders Zorn från 1916 som kostade köparen 7 350 000 kronor att hämta ut.

Inte långt efter kommer Uppsala Auktionskammare som fick ihop nio miljonnoteringar, där två av paradverken var Lucio Fontanas unika armband från 1966, som klubbades för 1,55 miljoner kronor samt den underbara målningen ”Yachting in the Archipelago” av Henri Gervex som klubbades för 2,3 miljoner kronor mot utrop 500 000-600 000 kronor.

Därefter kommer Stockholms Auktionsverk med fyra miljonnoteringar i vår.

Putmage och plutmun något för samlare

Uppsala Auktionskammare kammade hem de tyngsta försäljningarna av äldre måleri både genom de två verken av Jacob Jordaens, som såldes för närmare 3,7 miljoner kronor, men även tack vare en av auktionsvårens verkliga "sleeping beautys" i form av en mindre bildskön Rembrandt avporträtterad i hans egen ateljé. Utropet 200 000 - 300 000 kronor räckte inte långt, utan slutpris inklusive provision landade efter en intensiv budgivning på strax över 3,4 miljoner kronor.

Mer överraskande var prislappen på Fulvio Bianconis vas i form av en fisk tillverkad kring 1950 och utställd på NK:s Veniniutställning samma år, där den såldes till direktör Ragnar Sachs. Klubban föll vid 820 000 kronor mot utrop 30-40 000 kronor.

Bottennapp för Nutida

Stockholms Auktionsverk har haft något av en mellansäsong där den avslutande "Nutida" auktionen blev en rent ut sagt sorglig tillställning där merparten av Arvid Svenssons samling förblev osåld. Även den klassiska auktionen var utan verkliga toppar bortsett Anders Zorns Porträtt av döttrarna till Ramón Subercaseaux Vicuña från 1892 som ropades ut för 10-12 miljoner kronor, men återropades och föll tungt i statisten.

Som auktionshus får man inte sätta tänderna i en svensk herrgård från 1700-talet med högklassiga antikviteter från gustaviansk tid allt för ofta nu för tiden. Men det fick onekligen Bukowskis. Åtminstone delar av en.

Säbylund Herrgård som senast ägts av Ingrid och Johan Lagerfelt har nyligen sålts varför Bukowskis inkallats för att hjälpa till att avyttra några av alla vackra föremål. Även om jag var hugande spekulant på en del föremål visste jag redan från början att mina försök inte skulle räcka långt.

Mäktigast var utan tvekan porfyrurnan som ropades ut för 200 000-300 000 men såldes för närmare 900 000 kronor. Hack i häl kom den vackra och historiskt intressanta spegel som en gång tillhört greve Fabian Wrede från Burchard Prechts verkstad som såldes billigt till Nationalmuseum för närmare 430 000 kronor.

Kinesiskt ska vara för kineser

Däremot söker allt fler "vanliga" kineser allt mer europeiska antikviteter. Ett behov som både auktionshus och helt nya aktörer på marknaden försöker tillgodose. Antiques Scandinavia är ett av dem senaste tillskotten som har lång erfarenhet av både antikviteter, den kinesiska kulturen och den kinesiska onlinemarknaden. Antiques Scandinavia använder sig av Taobao som plattform för deras affärer och har på kort tid börjat sälja antikviteter som blivit statusföremål för kineserna till den växande medel och överklassen.

[youtube id="_OKyv6A3MWc"]

Bättre fokus, tack

Den nya trenden med "blandade" auktioner av modernt och klassikt bygger på att det görs rätt. Det vills äga att man curerar auktionsvisningarna, såväl fysiskt som online, smart, snyggt och inspirerande. Framför allt med samma energi som man tidigare använt då man separerat kategorierna från varandra. Det är svårare än man tror och en konst att lyckas, men viktigare än de flesta kanske tror.

Att hänga ett Kostermotiv med Inge Schiöler på en vägg bredvid en old master är däremot ingen konst.

Det handlar om att få verken att lyfta varandra och bidra till ökat intresse för de båda. Den här säsongen lyckades Stockholms Auktionsverk bäst med hängningen på den avslutande auktionen, bättre än någonsin tidigare, faktiskt, även om det dessvärre inte märktes i försäljningsresultatet.

Danska dörrar för miljoner

När Sotheby´s, på Sveriges nationaldag, ropade ut auktionen "19th Century European Paintings", såldes Vilhelm Hammershøi’s ‘White Doors’ för 1,45 miljoner pund. Prislappen kan översättas till dryga 18 miljoner svenska kronor. Köpare var Ordrupgaard Museum i Köpenhamn.

Garagefynd gav utdelning

Avslutningsvis kan man gratulera den dam som på en garageloppis gav 13 pund för en ring som hon trodde var ett bijouteri. Ringen visade sig vara värd en förmögenhet när den såldes på Sotheby´s härom dagen för £656,750, vilket kan översättas till cirka 7,3 miljoner svenska kronor.