På kvällen den 1 september 2017 tjugoen minuter över nio lades det slutgiltiga budet för en modell av LEGOs Millennium Falcon 10179 hos Catawiki. Det var det sista av totalt 22 givna bud. Priset som landade på 4400 euro gjorde att "Årtusendefalken" värde ökade med 1000%.

Men vad är det som gör denna dyrgrip så önskvärd? Först och främst handlar det om Star Wars, den våta rymddrömmen. Den första filmen som visades på biograferna 1977 var grogrunden till det oändliga antalet fans och entusiaster som finns runt om i världen idag. Och antalet samlarobjekt och merch-produkter som har följt är inte mindre. Leksaksgruppen LEGO säkerställde också tidigt rätten till att sälja Star Wars-modeller. Med allt från Chewbacca till dödstjärnan finns ett omfattande utbud av modeller för självmontering i de små plastbitarna.

LEGO har lanserat flera modeller av Millennium Falcon. Modellen 10179 som kom 2007 är helt klart den mest populära bland samlare och en av de största LEGO-modellerna någonsin gjorda. Den väger hela 11 kilo och består av 5197 enskilda bitar med en total storlek på 84 x 56 x 21 centimeter. Enligt förpackningen är den lämplig för stora barn, med en rekommenderad åldersgräns på 16 år.

Det ursprungliga priset för modellen var 360 euro. Auktionen på Catawiki visar alltså en värdehöjning på 1000% de senaste 10 åren.

Experten på leksaker och videospel på Catawiki, Diana van der Valk, säger "Detta extremt sällsynta auktionsföremål, i obruten orginalförpackning såldes för 4400 euro med en årlig ökning av de genomsnittliga priserna för LEGO-uppsättningar med ca. 12%. Sedan år 2000 representerar LEGO-produkter en bättre investeringsmöjlighet än, enligt olika expertutlåtanden, till exempel guldaktier."

Nyckeln till denna lyckoförsäljning är den oöppnade originalförpackningen. Modellen 10179 har sålts på auktion hos Catawiki tidigare. I juni 2015 klubbades en för 4700 euro. En annan, gick för 2400 euro för bara några veckor sedan. Den satsen var också komplett och oanvänd, men förpackningen var brutet - en dödlig synd i samlarens ögon. Men naturligtvis är priset fortfarande imponerande.

Om du har ett samlarobjekt själv som du överväger att sälja finns det bara en regel att följa, om det inte är försent vill säga. Öppna aldrig förpackningen!

Du kan ta reda på hur du själv säljer dina gömda skatter på Catawiki här. Alla Catawikis auktioner går att hitta på Barnebys.se!