Denna vecka är det dags att uppmärksamma några av Sveriges finaste slott och herresäten. Vissa av dem är kungliga slott eller fortfarande privatägda medan andra är omgjorda till kursgårdar, konferens och SPA-anläggningar eller liknande. Oavsett vilket så bär de flesta av byggnaderna på intressant historier om svunna tider och spännande personers livsöden.

Häromdagen mötte jag en dam som firat sin morsdag de senaste tjugo åren med att åka till något av slotten i och kring Stockholm tillsammans med hennes barn, sin mamma och en härlig picnickorg. En underbar idé, inte minst med tanke på att man kan hålla på några år innan man får se sig om efter en ny aktivitet. Bara de kungliga slotten räcker nästan för besök till barnen är tonåringar.

Till de kungliga slotten brukar man räkna de elva slott  i svenska statens ägo som sedan början av 1800-talet innefattas av den kungliga dispositionsrätten. Bland de elva finns bland annat två av Sveriges förnämsta empireslott, Rosendals slott av Fredrik Blom samt Rosersbergs slott som riksskattemästare Gabriel Bengtsson Oxenstierna ursprungligen lät uppföra mellan 1634-38  men som fick en helt ny skepnad under slutet av 1600-talet och framåt. Idag står rummen snudd på orörda från tiden mellan 1795-1860.
Stolar_karl-Johan_Bukowskis_Oskar-II_kunglig-proveniens

Men lite har hänt. Till exempel så har fyra mahognyfanerade stolar, som Bukowskis säljer på Klassiska auktionen nu på onsdag, lämnat slottet som tidigare stått i kronprinsessans Josefinas förmak (gift med Oskar I) i västra flygeln på Rosersbergs slott.
Kunglig-proveniens_Barnebys_Bukowskis_klassiska-auktion_stolar Att de tillhört just kronprinsessan Josefina kan man utläsa i slottsarkiven från 1828/1842 års inventering. Där det står ”Tolf stycken stolar af mahogeny med förgyllda Kransar, lika klädsel och öfwerdrag som soffan.” De rosenprydda kransarna får även ses som ett tecken på att det varit till en dam, och inte vilken dam som helst. Stolarna är dessutom märkta undertill med rött med Oskar II:s monogram samt inventarienummer och även med blyerts "Rosersberg Prinsvåningen".
Bord_bukowskis_drottning-Desideria Även det mahognyfanerade bordet med dekor av korintiska kapitäl av förgylld mässing som Bukowskis ropar ut har tillhört en av våra kungligheter.
Bord_bukowskis_kunglig-proveniens_Drottning-Desideria Det vittnar etiketten med Drottning Desiderias ägarmonogram om. Drottning Desideria (1777-1860) var gift med Karl XIV Johan.
Stol_rokoko_1700-talets-mitt_Bukowskis_Gustavianska-Operahuset_auktionEn möbel på Bukowskis Klassiska auktion som inte bär någon märkning efter att ha stått på något av de kungliga slotten, men som troligen ursprungligen kommer från något av dem, är den fantastiska rokokostol från 1700-takets mitt som Bukowskis ropar ut för 75-100 000 kronor.
Gustavianska-operahuset_Bukowskis_stol_rokoko_auktion
Stolens proveniens berättar att den mycket exklusiva stolen stod på det Gustavianska operahuset i Stockholm, den operabyggnad som revs 1892 för att ge plats åt den nuvarande Kungliga Operan och som var en pendang till Arvfurstens Palats som än idag ligger kvar vid Gustav Adolfs torg och som, sedan 1906, används av Utrikesdepartementet. Enligt tradition fick alla anställda ta med sig ett minne från operan innan den skulle rivas och ge plats för det nya operahuset. Vilket även den kamrer som tog med sig sin arbetsstol gjorde.

Böner_drottning_Ulrika-Eleonora_auktion_handskrivna På Hallands Auktionsverk ropas det ut tre handskrivna böner av Drottning Ulrika Eleonora och Uppsala Auktionskammare ropar ut tre barockbestick i ett reseschatull som sannolikt tillhört drottning Ulrica Eleonora (1656-1693), som 1680 gifte sig med kung Karl XI.
bestick_barock_resebestick_Ulrica-EleonoraPå Stockholms Auktionsverk auktioneras David Klöcker Ehrenstrahls imponerande porträtt av Kristian Albrekt, hertig av Holstein-Gottorp (1641-95) ut. Hertigen var bror till drottning Hedvig Eleonora av Sverige och farfars far till Gustav III. Porträttet föreställer hertigen klädd i romersk dräkt bärandes elefantordens band och ordenstecken - knästycke som han erhöll 1667 vid giftermålet med Fredrika Amalia av Danmark. Målningen är utförd kring år 1670.

David-Klöcker-Ehrenstrahl_porträtt_Stockholms-AuktionsverkDet var bara några av alla de föremål som har koppling till svenska slott och herresäten. För att lära sig mer om vårt svenska kulturarv och se delar av de enastående samlingar som finns eller åtminstone funnits i Sverige så kan man alltid köpa bokvolymen, Svenska slott och herresäten i Sverige från 1966-71. Men bäst är förstås att följa damens exempel och packa picnickorgen och besöka slotten i verkligheten.

ps! Missa inte veckans tävling på Barnebys. Vinnaren har chansen att få tillbringa en helg på Södertuna slott med 4-rätters middag - en av våra verkliga kulturpärlor!

Kommentera