Att byta armband är ett smidigt sätt att dressa upp/ner sin klocka. Men att sin sätta ihop sin egen klocka är att ta det hela några steg längre. Det blir helt plötsligt en mängd andra parametrar att ta ställning till: använda gamla/nya delar, sätta ihop delarna själv/låta någon annan göra det. När kommer man till den punkt att man känner att projektet är klart?

"Seamastertavlan" med tricolor-regimental.

Detta är det ett mod(ifierings)projekt av Christian Gustafsson, designer, illustratör och tecknare, bosatt i Stockholm med ett brinnande intresse varit mer eller mindre varit insnöad på klockor sen 2005. - Jag gillar billigare klockor, de dyrare är nästan alltid en besvikelse. Alldeles särskilt förtjust är jag i Seiko men är också oerhört glad i små oberoende projekt samt vintage, säger han.

Californiadial(Dagazwatches) med vintagevisare(Yobokies)

- Jag beställde den från början med 3-6-9-tavla (Seamaster) från Yobokies med ladder-visare. Han kan dock vara svår på kommunikationen så det kom en helt annan varelse. Dock inte helt utan charm

(vid kontakt med Yobokies är det mail som gäller: yobokies@yahoo.com.hk).

Vintagekänsla som heter duga.

- Det var Werner på ABC-service centrum på Hornsgatan som skruvade ihop den. Denna mod funkar allra bäst på läder-natot eller trikoloren. Det enda som stör är att bandbredden är 20mm på en klocka som enligt ögats alla preferenser ska ha 18mm band. Den är ju bara 37mm (med krona!). Detta gör att den krymper visuellt. Nästa steg blir att skaffa bubbelglas till den.

Wristshot av "modden" i senaste utförandet. Seiko5 i grunden med 7s26 som motor.

- Önskeklockan är en Heuer Bund och alltid bara en Seiko till. Skulle vilja ta fram en Seiko Solar mod som är i anden som en Heuer Bund. Då skulle jag inte behöva välja! Har ett par andra moddar på gång inom snar framtid, mest upphetsande är en SKX007 med Murphy-krans.

En av anledningarna till att jag skrivit om oberoende klockprojekt sista veckorna är att det förhoppningsvis kan inspirera fler att kavla upp ärmarna. Det finns egentligen inget rätt eller fel- allt ligger i betraktarens ögon. Att med förhållandevis små medel modifiera/modda klockor som man själv vill ha dem är ett bra sätt att utmana klocktillverkarna och visa kombinationsmöjligheter som annars kanske aldrig se dagens ljus. Hoppas ni blir lika inspirerade som jag av Christians "modd"insats.

Taggar