Efter att Egon Schiele återvänt 1917 till Wien efter två års frånvaro skulle han bli den ledande konstnären på den lokala konstscenen, speciellt efter Gustav Klimts bortgång 1918. Hur som helst var det en förändrad Schiele som återvände till staden. Giftermålet med Edith Harms 1915 och militärtjänstgöring under det första världskriget hade förändrat konstnären till en något mer mogen karaktär. Stilen, som nu var mindre brutal och expressionistisk, lockade beställningar på porträtt. Två av hans modeller, som sällan ställde upp helt nakna, var hans fru Edith och hennes syster Adele, som antagligen har stått modeller för teckningarna ovan.

I Henri Matisse teckningar konfronteras vi med både en direkt och indirekt av den nakna kvinnan. Teckningen från 1928 ger oss en inblick i målarens studio i Nice där han bodde, arbetade och njöt av det varmare klimatet sedan 1917. På pallen framför balkongdörren som står på glänt står en skulptur av en kvinnlig torso och på väggarna hänger skisser. Det kvinnliga nakenporträttet från 1930 visar samtidigt på Matisse klassiska skolning och inspiration hämtad från Delacroix och Ingres.

I verken Inside and Outside the Canvas I och II ser vi ett intensivt självporträtt av konstnären Maria Lassnig. Idén om att vara sin egen modell genomsyrar bokstavligen verken då bilderna av konstnären framför respektive bakom duken skapar en en helhetsbild och ett narrativ om självbegrundan. Målningarna är ett typexempel på konstnärens uttryck för “kroppsmedvetenhet” som återspeglats i hennes verk de senaste 40 åren.

Ägget blev för Martin Kippenberger ett viktigt motiv och objekt. Den enkla formen med en underliggande komplexitet som gömmer sig under skalet fascinerade honom. Målningen med dinosaurieägget är inspirerat av en bild i National Geographic och konstnären har valt att porträtterat sig själv som ett dinosauriefoster i behov av säkerhet. Målningen gjordes året innan han gick bort i cancer och väcker flera existentiella frågor hos beskådaren.

Dorotheum auktionerar ut samtliga föremål den 21, 22 och 23 november. Missa inte heller deras klockauktion den 24 november eller smyckeautkion den 23 november. Upptäck alla Dorotheums föremål på Barnebys!