Moderna auktionerna med nyupptäckta sensationella verk

Visst finns där några sensationella "nyupptäckta" toppnummer hos såväl Bukowskis som Stockholms Auktionsverk men det är också ganska gott om repriser från de senaste åren samt en del vågade utrop på vårens moderna auktion.

Moderna auktionerna med nyupptäckta sensationella verk

Efter en rejält svag inledning på säsongen med försäljning av den samtida konsten är det upp till bevis för två av Sveriges ledande auktionshus när den moderna konsten klubbas iväg nästa vecka.

På konstsidan har bägge husen lyckats få tag i ett par riktigt fina verk som ropas ut en bra bit över miljonsträcket. Hos Bukowskis är det Leander Engströms "Badstranden" från 1920 som inte synts till på marknaden sedan 1960-70-talet som får anses som en av säsongens allra bästa svenska målningar.

Motivet visar antagligen delar av konstnärens egen familj en varm sommardag. En naken pojke leker med en segelbåt med en finsk flagga högst upp i masten. Han är omgiven av det knallblå vattnet med vita krusningar och speglingar på vattnet. Hans framåtlutande kropp centralt i bilden ringas in av naturliga element, som rödbruna klipphällar och slingrande träd med utspridda lövverk. I förgrunden klipper en diagonal kajkant eller sandstrand effektfullt bilden.

På det ljusa partiet ligger en kvinna, troligen barnets moder på mage, kanske läsandes eller iakttagande sin son. På höger sida av duken sitter en mörk ung skönhet med rödmålade läppar, blottade axlar och en nyplockad blomsterbukett i händerna. Hennes ögon är slutna och känslan av att hon drömmer sig bort är lika tydlig som den klassiskt dolda symboliken i hettan av hennes rödstänkta badklädsel och konturerna av hennes rundade bröst. Hon utstrålar en sensualism som inte ryms i den övriga bilden, men som bildar en stark dynamik mot det oskyldiga i ett barns lek, den frånvända, relativt påklädda kvinnan och den loja ljumma sommardagen. Bakom henne skymtar en roddbåt med uppdragna åror, redo att ta henne med bort mot hennes drömmars mål. Eller kanske är det konstnärens egen upplevelse av drömmen och förväntningarna om den förestående resan mot sydligare breddgrader och den italienska staden Florens som vilar i de kontrollerade penseldragen.

Målningen är utförd ett par år efter den viktiga "Expressionistutställningen" på Liljevalchs Konsthall i Stockholm, det som kom att bli något av ett genombrott för den svenska modernismen och expressionismen och dess största företrädare, Matisse-eleverna Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström. Utropet är 4,5-5 miljoner kronor.

Hos Stockholms Auktionsverk hänger ett nyupptäckt verk av Hilding Linnqvist. Målningen som föreställer en sommarnatt i Stockholm med utsikt mot Kornhamns torg och Söder Mälarstrand är utförd 1924 och har hängt i en svensk privatsamling sedan 1957 då målningen köptes tillbaka till Sverige efter att ha hängt Marc and Margot Sandler-Kaysers samling i New York.

Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om målningen!

Ulf Linde skriver bland annat om målningen; "1924 gjorde han sin kanske underbaraste målning, Stockholm, sommarnatt".

Målningen säljs tillsammans med flera målningar av svenska modernister som hängt i samma samling på Stockholms Auktionsverk 16 maj.

Ett annat toppverk hos Bukowskis är "Tidningsläsaren" av Göteborgskoloristen Ragnar Sandberg. Målningen är utförd 1939 och ropas ut för 600-800 000 kronor. Målningen såldes senast hos Bukowskis 2010.

Einar Jolin finns representerad med flera målningar den här auktionssäsongen. Målningen "Venezia (Segelbåtar, Venedig)" är signerad och daterad 1921. Målningen ställdes ut 1922 på Svensk-Franska Konstgalleriet men förvärvades av arkitekten Sven Wallander direkt av konstnären. Därefter har den hängt i en svensk privat samling bortsett när den vid två tillfällen lånats ut till Liljevalchs Konsthall. Utropet är 300-350 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk. Bör kosta mer!

Under årens lopp har en hel del intressant internationell konst hittat till våra breddgrader tack vare några djärva gallerister och konstälskande samlare.

Hos Bukowskis finns en målning av Paul Klee "Schlangen-Bau" signerad och daterad 1937 utförd med limfärg, akvarell och kol på krederingsgrund på siden fäst på kartong av konstnären men som senare monterats på duk. Proveniensen tycks glasklar med en början hos konstnärens fru Lily Klee, född Stumpf, för att sedan hamna i bland annat Werner Allenbach samling.
Utropet är 600-800 000 kronor.

Hos Stockholms Auktionsverk presenteras en väldigt fin målning från 1915 av John Jon-And som föreställer Slussarna i Trollhättan. Målningen som ställdes ut på Liljevalchs 1993 har tillhört Familjen Anderssons samling som delvis skingrades genom en auktion på Bukowskis 2012.

Bukowskis har fått in en samling med flera fina verk från modernismens pionjärer. I en spännande tid avbildade fler svenska konstnärer sin samtid såväl i Sverige som utomlands. I städer som Paris, Berlin och S:t Petersburg tog de unga konstnärerna intryck av de stora samtida mästarna ute i Europa.

Auktionens samling bjuder på konstverk av konstnärer, både svenska och internationella, som skrivit in sig i konsthistorien för all framtid för att de vågade utmana rådande traditioner.

Flera av verken har köpts relativt nyligen på auktion av det konstsamlande paret som nu säljer en del av sin omfattande konstsamling.

Ett av de mer betydande verken i samlingen är Erik Olsons "Aftonlandskap" från Saint Germain i Paris. Papp-pannån är målad 1932 och visar kontrasten mellan den nya och gamla staden. Målningen ropas ut för 300 000 - 400 000 kronor.

Sist men inte minst tronar den nyupptäckta GAN-målningen som ropas ut hos Bukowskis. Målningen Katarinahissen I är signerad och daterad så tidigt som 1913 även om man enligt Bukowskis katalog tror att den är utförd  1914/1915. Målningen skiljer sig ganska radikalt från alla andra tidigare målningar jag sett av Gösta Adrian Nilsson, både vad gäller färg och form. 

Förklaringen tycks vara den tidiga dateringen. Antagligen har GAN inte hittat sin form, vilket kännetecknar hans mästerverk från mitten av 1910-talet och framåt några år. 

Totalt har GAN målat tre versioner av motivet mellan 1913-16, varav de övriga två versionerna, Katarinahissen II samt Katarinahissen III är målade i en betydligt starkare och varmare färgskala än Katarinahissen I som endast delvis är kubistiskt fragmenterad. Himlen målad i en kall grå blå färgskala består snarare av stora fält än det kompakta kubistiska språk som blev GAN:S kännetecken under hans storhetstid. Utropet är låga 2-2,5 miljoner kronor. Slutpriset kan mycket väl landa på det dubbla. 

I övrigt ser jag fram emot försäljningen av Arvid Fougstedts sköna porträtt av filmskaparen Mauritz Stiller samt flera verk av Henri Matisse såsom konstnärens Profil d'enfant (Marguerite) på Bukowskis. Liksom jag ser fram emot att följa budgivningen på Henri Michauxs teckning på Stockholms Auktionsverk som ropas ut för 150-175 000 kronor(ett liknande verk har sålts utomlands för närmare 1 miljon kronor. Se Barnebys prisarkiv!) samt den imponerande oljemålningen Composition av franske konstnären Auguste Herbin som ropas ut för 3,5-4 miljoner kronor. I mitt tycke den bästa målningen av honom som varit till försäljningen på auktion de senaste åren.

Bukowskis är först ut med Modern Art + Design 616 onsdagen den 15 maj, tätt följd av Stockholms Auktionsverks Moderna dagen därpå, torsdagen den 16 maj.