Om det har med publikfriande utställningar, fri entré eller rekordmånga utländska gäster i huvudstaden att göra förtäljer inte framgångssagan.

Men huruvida Yayoi Kusama – I oändligheten och fri entré till samlingen har visat sig vara en lyckad kombination för att få fler att vilja uppleva modern och samtida konst råder nog ingen tvekan om.

- Fri entré till samlingen har överträffat våra förväntningar. Det är med stor glädje vi ser hur alla nya och gamla besökare tar till sig den moderna konsthistorien. Allt fler upptäcker museets nyckelverk nu när inga avgifter hindrar från mötet med Picasso, Warhol och andra konstnärskap, säger Ann-Sofi Noring, vice museichef.

Är ni som institution positiva till fri entré?

- Moderna Museet konstsamling tillhör svenska folket, därför är det glädjande att entréavgiften tagits bort och gett fler människor möjlighet att uppleva allas vår konstsamling. Vi är positiva till allt som bidrar till att fler kan ta del av modern och samtida konst, skriver Kristin Ek, pressansvarig för Moderna Museet i en kommentar till Barnebys.

Vet ni om utländska besökarantalet ökat? I så fall hur mycket?

- Nej, vi vet inte det. Vi gör en kvalificerad gissning att vi har ca 40% utländska besökare årligen, fortsätter Kerstin Ek.

 

- Vi är alla vana vid att Moderna Museet är landets mest välbesökta konstmuseum, men denna sommar med Yayoi Kusama och The New Human slår alla rekord. Det är verkligen roligt att så enormt många människor finner glädje i konsten, avslutar Daniel Birnbaum, museichef.