När TEFAF levererar sin första design och konstmässa i New York är svenska Modernity med Andrew Duncanson och Isaac Pineus på plats tillsammans med en monter full av skandinaviska designskatter.

Bland mina personliga favoriter hör den unika dagbädden av Kåre Klint från 1917, ett mycket fint exemplar av Finn Juhls "Hövdingestol" samt de fyra taklamporna. Mitt på golvet ligger en matta av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström och på bägge sidor av rummet står fåtöljer av Alvar Aalto. De två stolarna kommer från hans viktiga och berömda sanatorium i Paimio i Finland. Fåtöljerna tillverkades till sanatoriet 1932 och stod där till 1975 då alla möbler auktionerades ut i och med att man stängde sanatoriet. En finländsk familj köpte dem och har haft dem i sin ägo sedan dess.

Även en av Frankrikes främsta designhandlare Laffanour / Galerie Downtown ställer ut magnifika föremål i världsklass från 1950-talet av formgivare som Charlotte Perriand, Jean Prouvé, Jean Royère, Serge Mouille och Mathieu Matégot.

Till de mer iögonfallande föremålen hör den röda soffan, Sofa Boule aka, från 1947 av Jean Royère. Längre bak i montern visas skrivbordet "Trapèze" från 1954 av Jean Prouvé.

Det är inte bara design som visas på mässan utan främst är det 1900-tals konst av Picasso, Legér, Mondrian, Chagall, Fontana, Warhol, De Kooning. Ett av de mest uppmärksammade verken är målat av en av de dyraste konstnärerna just nu, amerikanen Jean-Michel Basquiat. Målningen hänger hos konsthandlaren Wienerroither & Kohlbacher.