TTF: Valet av namnet Mokuzai?

Mokuzai Watches, Philip Lagström: - Namnet Mokuzai kommer från det japanska ordet för trä. Vi valde ett japanskt namn för att skapa en koppling till det japanska urverket som finns inuti klockan. Vår första modell heter Shiro och är gjord av lönnträd, även Shiro är ett japanskt ord för vit vilket syftar till lönnträdets ljusa ton.

TTF: Kommer det fler modeller?

Mokuzai Watches: - Shiro är den första klockan i en serie. Vi planerar att släppa fler modeller successivt i olika träsorter. Vi vill erbjuda trä med hög kvalitet, men då produktutveckling är dyrt för oss i detta stadiet tar det tid samtidigt som vi vill säkerställa kvaliteten. Men vi är glada att berätta att vi har en ny modell i träslaget sandel, vi tror att denna klocka kommer att bli en succé!

TTF: Det är många svenska klockfabrikat på marknaden(Daniel Wellington, Knut Gadd, Triva m fl.)- hur överlever man konkurrensen som nytt märke?

Mokuzai Watches: - Konkurrensen är stenhård, men det är faktiskt den som motiverat oss till grunda Mokuzai. Vi har sett många duktiga entreprenörer som designat och utvecklat klockor på senare tid i Sverige, och detta skapade en vilja hos oss att också skapa något som vi tror på. Vi har svårt att mäta våra resurser mot de stora konkurrenterna, men däremot är vi unga och har ett stort driv och en stor passion för det vi gör. Vi har valt att lägga oss i ett lite lägre prissegment än ovan nämnda konkurrenter, då vi ser klockan som en accessoar som ska vara tillgänglig för alla.

TTF: Vad fick er att starta Mokuzai?

Mokuzai Watches: - Idén till Mokuzai uppkom under en av många tågresor mellan Halmstad och Göteborg. Vi har alltid haft ett starkt driv och en vilja att själva bli entreprenörer. Vi har också båda tidigare drivit mindre företag.

Under tågresorna blomstrade affärsidéerna och vi var länge inställda på att skapa en produkt i trä, exempelvis ett par solglasögon. Samtidigt gick det inte att missa Daniel Wellingtons stora framgång och detta inspirerade oss. Vi började då titta på om det fanns några möjligheter att ta fram en klocka i trä samtidigt som vi utforskade hur marknaden för träprodukter såg ut.

Vi fann snabbt att det inte existerade några svenska träklockor på marknaden, det fanns dock flera internationella företag som sålde klockor i trä. Vi bestämde oss då för att skapa vår egen träklocka. Det var även viktigt för oss att vår träklocka skulle erbjudas i ett naturligt och hållbart material.

TTF: Vad kommer att hända 2016?

Mokuzai Watches: - Under 2016 kommer vi att utveckla nästa generation av Mokuzai Watches. Vår vision är att erbjuda en fullt hållbar högkvalitetsklocka av i de finaste trämaterialen. Vi har en duktig och erfaren designer som vi för en dialog med just nu som är intresserad av att samarbeta och ta fram något helt unikt. Fokus under 2016 för Mokuzai Watches kommer att vara att stärka varumärket, främst genom digitala medier, men det finns även stor chans att se klockorna ute i fysiska butiker då vi för en dialog med några utvalda butiker som vi anser spegla Mokuzai.

Du kan följa Mokuzai via: mokuzaiwatches.com,  instagram eller facebook

Ha en riktigt trevlig helg och följ TTF via instagram.