Chansen att en målning kommer ut på marknaden igen efter att ha funnits på en konstinstitution är vanligtvis liten. Museum of Modern Art (MoMA) säljer nu målningen Les Peupliers à Giverny, 1887 av Claude Monet, en målning som funnits i museets samling sedan 1951. Innan dess tillhörde denna målning The Art Institute of Chicago och den har alltså aldrig tidigare figurerat på auktionsmarknaden. Motivet är hämtat från konstnärens hem i Giverny och skildrar de träd som växte i hans trädgård. Denna målning väntas säljas för mellan 112-150 miljoner kronor.

Totalt innehåller denna auktion fem målningar av Monet och den högst värderade av dessa är målningen Le Grand Canal, 1908. Den har under de senaste åtta åren varit utlånad till National Gallery i London och målningen beräknas nu säljas för ca 243-372 miljoner kronor. Detta verk kom till under de tre månader som Monet tillbringade i Venedig år 1908 och denna tid räknas även till hans karriärs höjdpunkt.

Sotheby's Impressionist & Modern art evening sale blir en spännande auktion att se fram emot, mycket på grund av att tidigare målningar av Monet har sålts för rekordpris till exempel Nymphéas som såldes för 32 miljoner pund i juni 2014.

 

Ni hittar hela katalogen här!