För mer än femhundra år sedan målade universalgeniet Leonardo da Vinci världens mest berömda tavla. Mona Lisa har förtrollat miljontals människor världen över och har en särställning i konsthistorien sedan generationer. Nu talas det dock med allt högre röster om att renässansmålningen inte är unik. Sedan en tid har det varit känt att Mona Lisa finns i en yngre version. Frågan har varit vem som har målat henne och när hon är målad. Nu tror man sig ha hittat vetenskapliga bevis att den är äkta - och dessutom målad före den Mona Lisa vi är vana att se.

Den avporträtterade kvinnan är Lisa del Gherardini, hustru till en rik handelsman vid namn Francesco del Gioconda i Florens i Italien som troligtvis låtit beställa porträttet av sin tredje fru. Lisa del Gioconda var berömd för sitt gåtfulla leende även om Da Vinci mycket väl kan ha målat henne så på grund av efternamnet Gioconda som kan översättas till den muntra.

 

 

 

 

Enligt Da Vincis egna dagböcker från tiden uppger han hans egna lättja och humörsvängningar som orsak till att målningen aldrig levereras till beställaren på utsatt tid. Först flera år efter beställningen är gjord är den klar men då är inte köpmannen längre road av att betala för den, vilket sägs vara en av anledningarna varför da Vinci tar med sig målningen bland flera andra när han flyttar till Frankrike. När konstnären dör dryga tio år senare sägs målningen hänga intill konstnären. Dukar, pannåer, skisser och verktyg testamenteras till hans trogna elever. Medan favoriteleven Francesco Melzi får ärva mycket av de vetenskapliga skisserna, så är det en annan elev, Salai, som sägs ha fått ärva porträttet av Mona Lisa. Med tiden köper den franske kungen tavlan för 12 000 franc, för att först hamna på Versailles, sedan Louvren och därefter i Napoleons privata sovrum för att sedan åter hängas på Louvren. Kortare utflykter har tidigare gjorts, både på grund av stöld och inlån från andra museer runt om i världen.

Namnet Mona Lisa fick konstverket först 30 år efter konstnärens död, av vännen, arkitekten och författaren Giorgio Vasari då han skrev en biografi över konstnären.

Den "nya" Mona Lisa, eller Isleworth Mona Lisa som den också kallas, är egentligen ingen ny upptäckt. Det var redan på 1800-talet som den dök upp och fick plats på väggen på en lantegendom hos en adlig familj, innan den 1914 köptes av en engelsk konstnär för att efter närmare femtio år säljas vidare till den amerikanska samlaren Henry Pulitzer. Idag ägs målningen av ett Schweiziskt konsortsium som gör allt för att bevisa tavlans äkthet. I och med de nya bevisen anser man nu att man är på väldigt säker på sin sak. Vilket skulle vara en världshändelse av sällan skådat slag. Konsthistorien skulle få skrivas om och alla tidigare auktionsrekord skulle antagligen få slängas i väggen(vilket jag förmodar är hela meningen med dagens delägare). Tänk om självaste Mona Lisa skulle komma ut på en öppen marknad - jag är inte säker på att två miljarder skulle räcka.

Tills motsatsen är bevisad(och flera gånger om överbevisad) är dock fortfarande "systertavlan" endast en av många målningar som gör anspråk på att vara en Leonardo da Vinci. Fortsättning lär följa...

 

 

Taggar