Nordens ledande konsthandlare har det mesta av det mesta, oavsett om man letar efter en Milleskulptur, en färgexplosion av Sigrid Hjertén eller ett bevis på Alexander Roslins världsberömda porträttkonst så är Åmells en källa till många av de främsta konstverk som möter den svenska konstpubliken.

Förutom Nationalmuseum så finnas det egentligen ingen som erbjuder samma utbud av kvalitet och bredd av måleri och skulptur som Åmells Konsthandel.

Ivan Ivarson tillhör en av de pionjära göteborgskoloristerna som förändrade den svenska konsthistorien. Hos Åmells Konsthandel visas och säljs "Trädgårdspaviljongen" från 1934 Ivan Ivarson tillhör en av de pionjära göteborgskoloristerna som förändrade den svenska konsthistorien. Hos Åmells Konsthandel visas och säljs "Trädgårdspaviljongen" från 1934

Just nu visar Åmells Konsthandel Vårustställningen med en fin samling av såväl klassikt som modernt måleri. Bland annat visas ett flertal verk av Leander Engström varav en av praktmålningarna är inköpt från en privat samling. Utställningen rymmer även magnifika verk av de mest tongivande Göteborgskoloristerna.

En av Sveriges främsta marina målare är utan tvekan Herman af Sillén, Franska pansarfregatter utanför Cherbo, 1889 En av Sveriges främsta marina målare är utan tvekan Herman af Sillén, Franska pansarfregatter utanför Cherbo, 1889

I utställningen visas bland annat två magnifika marinmålningar av mästaren Herman af Sillén, Havsörn med byte av Bruno Liljefors, en monumental målning av Nils Kreuger, vårmotiv från Lapporten av Helmer Osslund och Kosterskildringar av Inge Schiöler samt Gösta Adrian Nilssons Vagnväxling.

En av Sveriges högs betalda konstnärer, tillika en av de mest spännande konstnärer är utan tvekan Gösta GAN Adrian-Nilsson. Hos Åmells säljs "Vagnväxling II" från 1919. En av Sveriges högs betalda konstnärer, tillika en av de mest spännande konstnärer är utan tvekan Gösta GAN Adrian-Nilsson. Hos Åmells säljs "Vagnväxling II" från 1919.

Carl Kylberg utmärker sig i utställningen med målningen Solen speglar sig i havet.

 Ivan Aguéli tillhör en av Sveriges mest spännande konstnärskap. Hans tidiga år av konstnärligt skapande ägde rum på Gotland där några av hans viktigaste målningar skapades. Hos Åmells säljs Landskap, Gotlandskusten, 1892 Ivan Aguéli tillhör en av Sveriges mest spännande konstnärskap. Hans tidiga år av konstnärligt skapande ägde rum på Gotland där några av hans viktigaste målningar skapades. Hos Åmells säljs "Landskap, Gotlandskusten" från 1892 Ivan Aguéli tillhör en av Sveriges mest spännande konstnärskap. Hans tidiga år av konstnärligt skapande ägde rum på Gotland där några av hans viktigaste målningar skapades. Hos Åmells säljs Landskap, Gotlandskusten, 1892 Ivan Aguéli tillhör en av Sveriges mest spännande konstnärskap. Hans tidiga år av konstnärligt skapande ägde rum på Gotland där några av hans viktigaste målningar skapades. Hos Åmells säljs "Landskap, Gotlandskusten" från 1892

Den omåttligt populäre blomstermålaren Olle Hjortzberg representeras med en vacker Sommarbukett med prästkragar, tjärblomster, smörblommor och ängsgräs.

En av våra mest folkkära konstnärer som lyckats fånga den svenska sommaren, om än i bukettsform är Olle Hjortzberg En av våra mest folkkära konstnärer som lyckats fånga den svenska sommaren, om än i bukettsform är Olle Hjortzberg

Idag är den mest åtrådda konstnären ur den så kallade "Halmstadgruppen" Erik Olsson. Erik som tidigt visste att han ville bli konstnär mötte GAN, Gösta Adrian Nilsson vilket fick honom att lyfta blicken mot det samtida europeiska måleriet.

Hans måleri utvecklades och de båda ställde ut tillsammans 1928. Långt senare skrev Jan Torsten Ahlstrand: "Det var ingen tillfällighet att GAN till medutställare i Göteborgs konsthall 1928 valde Christian Berg, Otto G. Carlsund och Erik Olson - de främsta i den tidens svenska avantgarde."

Den aktuella målningen blev till efter Olsons giftermål med konstnären Solveig Sten-Nilsson 1929. Parets bröllopsresa gick genom Spanien och fortsatte till Valldemosa på Mallorca. Olson försöker i sina verk från den här perioden få fram en känsla av ändlöshet: "Jag kallar det själv ett problem med fjärde dimensionen då min bild - förstorad - av åskådaren faktiskt fordrar ett visst tidsmonument för att ögat skall kunna överblicka tvenne skarpt accentuerade former. Det roar mig att laborera med nya uttryckssätt - att uppdela bildytan nästan oharmoniskt, såsom t.ex. att upplägga formerna i ett system av varandra tangerande spetsar - eller att arbeta med vitt skilda objekt, fragmentartat och transparent skärande varandra". (Utdrag ur brev från Erik till Egon Östlund den 4/3 1929). Den aktuella målningen blev till efter Olsons giftermål med konstnären Solveig Sten-Nilsson 1929. Parets bröllopsresa gick genom Spanien och fortsatte till Valldemosa på Mallorca. Olson försöker i sina verk från den här perioden få fram en känsla av ändlöshet: "Jag kallar det själv ett problem med fjärde dimensionen då min bild - förstorad - av åskådaren faktiskt fordrar ett visst tidsmonument för att ögat skall kunna överblicka tvenne skarpt accentuerade former. Det roar mig att laborera med nya uttryckssätt - att uppdela bildytan nästan oharmoniskt, såsom t.ex. att upplägga formerna i ett system av varandra tangerande spetsar - eller att arbeta med vitt skilda objekt, fragmentartat och transparent skärande varandra". (Utdrag ur brev från Erik till Egon Östlund den 4/3 1929).

Utställningen visas hos Åmells Konsthandel på Birger Jarlsgatan 14 och håller på till och med den 25 maj. Öppettider är mån-fre 10-18, lör 12-16. Och kom ihåg, det kostar ingenting att titta!