Muranoglaset är uppkallat efter sin ursprungsplats, nämligen den italienska ön Murano belägen strax utanför Venedig. Staden utgör centrum för den italienska glasindustrin och har så varit sedan 1200-talet.

Flera av arbetena som Metropol auktionerar ut nästa vecka är producerade av Venini, ett av de viktigaste venetianska bruken. Hugade spekulanter kan lägga vantarna på den italienska glaskonstnären Fulvio Bianconis skulpturer i form av en höna och en tupp.

Om inte skulpturer lockar skapade Bianconi även bruksföremål. ”Pezzato” är den färgstarka vasens mycket passande namn – det betyder nämligen just fläckig.

Dino Martens abstrakta glasarbete ”Mestitzia” producerades av bruket Vetreria Aureliano Toso under 1900-talets mitt. Vasen är gjord i vad som kallas trådglas, det vill säga en teknik där klarglas smyckas med tunna, trådliknande inslag i andra färger. Tekniken existerade redan under antiken, men associeras sedan 1500-talet med de venetianska glasbruken på grund av sin enastående skicklighet.

Muranoglas – här kan du ta reda på mer!

Den med något mer minimalistiskt sinne behöver inte heller gå lottlös. ”Capello del dodge” av den amerikanska glaskonstnären Thomas Stearns formgavs runt år 1962 och är ett utmärkt exempel på när enkla medel skapar storskalig effekt.

Auktionen går av stapeln den 23 april.

Hela Metropols utbud tillgängligt via Barnebys hittar du här!