Att gamla musikinstrument kan kosta mycket pengar är jag medveten om. Särskilt ifall det rör sig om violiner som är tillverkade av Antonio Stradivari som var verksam på slutet av 1600-talet i Cremona i Italien. Stradivaris instrument anses fortfarande vara världens främsta violiner varför de är hett byte för professionella musiker och samlare. År 2006 såldes till exempel den dyraste fiolen hittills på Christies´i New York för 3,5 miljoner dollar.

Men att en gitarr från mitten av 1900-talet, en sunburst Gibson Les Paul från 1959 kan kosta kring 7 miljoner kronor är imponerande! ”Bursten” tillverkades bara under ett par år i totalt ca 2 000 exemplar och gitarren var ett måste för alla tunga musiker på 60-talet, såsom Eric Clapton och Jimmy Page i Led Zeppelin m fl.

När priserna kommer upp till miljonnivåer handlar det förstås om vem som spelat på gitarren. I fallet med 7-miljonersgitarren så kan ägaren skryta med att Rolling Stonesgitarristen Keith Richards spelade på den 1964 under första USA-turnén. Det var innan han började klättra i träd och plocka kokosnötter…

Gibson_SG
Den här elgitarren är av märket Gibson SG från 2007 och budgivningen är i full gång på Pantbankens auktion i Malmö. Med fem dagar kvar så ligger prislappen på 3 000 kr plus provision. Vågar man hoppas på att det är Peps Persson som haft den…?

/Pontus Silfverstolpe

Kommentera