Nan Goldin och alla de små barnen

CDP lyfter fram en ovanligare serie av Nan Goldins verk; Eden and After publicerad av förlaget Phaidon i bokform vilken sätter barn i fokus.

Nan-Goldin-009
Nan-Goldin-009
Nan-Goldin-009
Nan-Goldin-009

Nan Goldin behöver ju egentligen ingen närmare presentation och är väl i någon mening urmoder för alla yngre samtidsfotografer med viss samhällsdokumentär inriktning på konstnärskapet. Vi språkade nyligen med fotograferna Benjamin Fredrickson, som uppmärksammats för en självbiografisk och dokumentär fotoserie från hans tidigare dagar som prostituerad i Minnesota, och Sophie Mörner som även är gallerist och förläggare, och båda talade de varmt om sin kärlek för Nan.

The-Hug-NYC_1980cNanGoldin
The-Hug-NYC_1980cNanGoldin

Om man är flitig konstbesökare under sina utlandsresor är det nästintill omöjligt att inte ha sett Nan Goldins ofta intima och oförskönade bilder som för mig och många andra representerar livets flyktighet och skörhet. Första gången jag såg en större retrospektiv utställning med Nan Goldins verk var på Kulturhuset för sju år sedan. Magiskt var det för att slänga till med en klyscha. Nan Goldin som är representerad av fina Matthew Marks Gallery i NYC var under en period förhindrad att ställa ut med sina verk på grund av avtalstrassel med bokförlag men visade på galleriet senast med en ny utställning 2011; serien Scopophilia som delvis fotades i Louvren och som på ett genialiskt vis parar ihop Nans foton på verk från samlingen på museet med Nans tidigare bilder.

35049_EXHIBITION_PREVIEW0
35049_EXHIBITION_PREVIEW0

Finns så fantastiskt mycket att säga och lyfta fram om Nan men jag tänkte belysa en bildserie som Nan fotat som sätter barn i fokus; det rör sig som jag förstår huvudsakligen om barn till egna vänner och bekanta som Nan fotat över årens lopp. Bildestetiken känns igen som Nans även om det är en far stretch från bilder i serier som The Ballad of Sexual Dependency.

iorebecca-i
iorebecca-i
nan-goldin
nan-goldin
nan-goldin-family-001
nan-goldin-family-001
nan-goldin-marina-jc-elio
nan-goldin-marina-jc-elio
9780714865775-lk-8
9780714865775-lk-8
nan-goldin-io-rebecca-camo
nan-goldin-io-rebecca-camo