I höstas kunde vi berätta om att Bukowskis skulle auktionera ut ett vindsfynd med höga förväntningar på att objektet skulle klubbas för ett högt pris. Det hela handlade om en Omega Speedmaster 2915-1 från 1958 som lämnades in på Bukowskis efter att ägarens son hittat uret i en ask på vinden, helt ovetande om klockans värde. Den sällsynta klockan hade ett utropspris på 900 000 kronor men kammade hem storvinsten och satte nytt rekord hos auktionshuset Bukowskis när den såldes för hela 2,5 miljoner kronor!

blog blog

Och nu är det dags igen! En Omega Speedmaster 2915-3, som legat i en byrålåda i 40 år ska nu auktioneras ut hos rekordhuset.

unnamed unnamed

Inför vårens auktion "Important Timepieces" är det inte förvånande att Omegan kommer figurera som huvudnummer efter fjolårets superomegasuccé.

- Efter höstens vindsfynd och världsrekord sa jag att det skulle dröja länge innan vi fick se något liknande på Bukowskis. Och nu händer det igen, bara ett halvår senare! Det känns otroligt kul och det skall bli spännande att se vilket slutpris klockan lyckas uppnå under auktionen. Säger Carl Palmegren, klockspecialist hos Bukowskis. 

Läs om Bukowskis världsrekord!

För ett sällsynt ur som detta finns det några faktorer som gör det extra värdefullt. Först och främst är klockan bevarad i ett fint originalskick. Men att certifikat och den ursprungliga boxen också finns kvar gör den ännu mer eftertraktad och betyder en hel del för att en klocka ska bli ett av världens mest eftertraktade samlarobjekt på auktionsmarknaden.

unnamed (1) unnamed (1)

- Säljaren var och är än idag en ivrig rally-entusiast som prenumererade på den amerikanska tidskriften "Sports Cars Illustrated", där han under hösten 1959 såg en reklamannons för Omega Speedmaster. Han skickade då ett brev via post till Omega i USA angående en eventuell beställning av klockan, men utan framgång då han aldrig fick något svar. På julaftonen samma år blev han istället rejält överraskad då han fick denna åtråvärda klocka i julklapp av sin far, som i smyg hade öppnat brevet och lyckats beställa klockan via Omegas representant i Skandinavien, berättar Carl Palmegren.

Julklappen som blev en succé för en rallyentusiast fick vara med på tävlingar och användes flitigt innan den lades ner i byrålådan där den legat de senaste 40 åren. Ägaren hade själv läst om succén en Omega Speedmaster gjort på Bukowskis förra året och tog med sig uret till auktionshuset för en värdering.

- Klockan utmärker sig med sina Alpha visare, den ursprungliga tachymetre base 1000 skalan och en urtavla som börjats patineras i en eftertraktad brun ton. Detaljer som har stor betydelse när vi sätter ett utropspris, fortsätter Carl Palmgren. 

unnamed (2) unnamed (2)

Att uret faktiskt suttit på en rallyförares arm förhöjer bara charmen enligt oss på Barnebys. Klockan kommer att auktioneras ut den 19 april på auktionen "Important Timepieces" där internationella köpare samlas runt det noggrant utvalda sortimentet av samlarobjekt som Bukowskis står för.

Vill du läsa mer om Omegaklockans historia? Klicka här!

Visning pågår 14–18 april på Berzelii Park 1 i Stockholm. Öppet: mån–fre kl. 11–18, lör–sön kl. 11–17.

Auktionen går av stapeln 19 april. Start kl. 15 på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.