Det är inte bara antikhandlare som gör sina fynd på nätauktionerna. När det här bordet ropades ut på Bukowskis Market i våras var det få som förstod vad det egentligen var för bord. Nationalmuseums experter som bevakade auktionen förstod dock att det rörde sig om ett unikt bord med en skiva av porfyrmosaik från det svenska Elfdals Porphyrverk. Bordet är tillverkat cirka 1860, vilket är strax efter att kungafamiljen år 1856 sålde porfyrverket till Erik Gideon Arborelius. År 1867 brann porfyrverket ned varför tillverkningen av större föremål avstannade helt.

 

De tidigare kända skivorna i porfyrmosaik finns i de kungliga samlingarna och skiljer sig från det här bordet. De uppvisar geometriska mönster medan denna skiva påminner om ett korsstygnsbroderi med motiv av blommor och blad av olika porfyr. Ett undantag finns dock på ett mindre bord som har snarlik dekor av rosmönster.

Nationalmuseum tror att bordet är tillverkat på beställning för en utställning. Bordet är inköpt med medel från Sara och Johan Graumanns Stiftelse. Det visas just nu på planet för konsthantverk och design på museet. Det är bara gratulera Nationalmuseum och alla vi som nu får möjlighet att se en möbel utöver det vanliga.

Taggar