På utställningen Det moderna livet på Nationalmuseum visas ett av museets senaste förvärv. Det är en oljemålning av Hjalmar Sandberg som är målad på pannå. Målningen ingår i utställningen för att gestalta det moderna livet och de samhällsförändringar som ägde rum i Frankrike under förrförra seklet och om hur de påverkade konsten.

Hjalmar Sandberg är lite av en doldis i konsthistorien trots att han rörde sig bland de riktigt stora konstnärerna i Paris i slutet av 1800-talet för att lära sig måla den franska realismen. Konstnärens intresse för måleri uppkom medan han arbetade i en pappershandel i Stockholm, dit studenter från Kungliga Svenska Akademin för de fria konsterna kom för att köpa material som de behövde för sina konststudier. Själv saknade Sandberg formell utbildning.

Målningen är från Vichy i Frankrike och föreställer en bygata med en prunkande gård och både djur och en människa syns i bilden. De är dock inte poserande som det tidigare måleriet förespråkade, utan fångade i ögonblicket, realistiskt återgivna av den iaktagande konstnären, vilket var nytt för tiden.

Till Frankrike for konstnären tillsammans med Carl Larsson på hans första resa till Paris 1877. De observante kommer kanske ihåg målningen från Bukowskis där den köptes på förra vårens kvalitetsauktion. Då ropades den i 10-12 000 kronor, men klubbades för 42 000 kronor.

Utställningen Det moderna livet pågår fram till och med den 3 februari på Nationalmuseum i Stockholm.

 

 

Taggar