Få personer har betytt så mycket för den svenska auktionsbranschen som Niclas Forsman. Efter att ha tjänat världens äldsta auktionshus i tjugoett år har han beslutat sig för att lämna sin post.

Under hans ledning har Stockholms Auktionsverk tagit steget in i ett nytt årtusende och en ny epok av såväl klassiska slagauktioner och nätauktioner. Under hans ledning har Stockholms Auktionsverk visat fina resultat och bland annat klubbat två av de dyraste målningarna som någonsin sålts på auktion i Sverige.

Anders Zorn, "Sommarnöje", akvarell, 1886, klubbad på Stockholms auktionsverk för 26 miljoner. Anders Zorn, "Sommarnöje", akvarell, 1886, klubbad på Stockholms auktionsverk för 26 miljoner.

- Det har varit ett nöje att leda och utveckla Stockholms Auktionsverk under så många år. Jag är tacksam över att ha fått dela vardagen med ytterst kompetenta, kunniga och vetgiriga medarbetare som jag har upplevt hela 42 auktionssäsonger med. Jag är också stolt över att verksamheten har visat stabila och positiva resultat genom åren, säger Niclas Forsman i ett pressmeddelande från Stockholms Auktionsverk.

Vad har varit roligast under din tid som VD för Stockholms Auktionsverk?

Det har hänt så mycket roligt under dessa år så det är inte helt lätt att välja. Men det har varit fantastiskt att få vara med och bygga ett lag som fungerat så väl ihop och haft så mycket roligt tillsammans. Kontakten med kunderna är det som varit drivkraften och glädjen i att försöka ladda vårt kulturarv med ny energi genom att göra så inspirerande presentationer som möjligt. Mötet med alla härliga människor är nog mitt svar!

Varför lämnar du nu?

Allt har sin tid. 21 år är en ganska lång period på en vd-stol och jag tycker tiden helt enkelt är mogen för att nya krafter skall ta vid. Nyligen har vi utvidgat verksamheten genom att öppna nya lokaler i Malmö, Helsingborg och Helsingfors, och även rekryterat ny ledning till dem. Stockholms Auktionsverk står inför nya, spännande tider. Världens äldsta auktionshus med 344 års historia ska växa vidare i den digitala tidsåldern och fortsätta sin roll som en av auktionsvärldens viktigaste aktörer. Jag känner att tiden har kommit att lämna vidare arbetet till nya krafter.

Vad ska du göra nu?

Jag har självklart planer framåt men jag tror det kan vara klokt att ta tillfället i akt och stanna upp och begrunda, , avrundar Niclas Forsman.

Alfred Sisley såldes på Stockholms Auktionsverk Alfred Sisley såldes på Stockholms Auktionsverk

Stockholm Auktionsverk grundades redan 1674 och ägdes av Stockholms Stad fram till 1993 då Peter Alarik köpte det anrika auktionshuset. Niclas Forsman blev utsedd till VD 1997 och blev ett par år senare även delägare. Knappt tio år senare flyttade man kvalitetsauktionerna till de nuvarande lokalerna på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm, och online-auktionerna till Magasin 5 i Stockholms Frihamn. År 2014 köptes företaget  av det danska auktionsföretaget Lauritz.com.

Niclas Forsman tillsammans med Stockholms Auktionsverks nya ägare Bengt Sundström och Mette Rode-Sundström Niclas Forsman tillsammans med Stockholms Auktionsverks nya ägare Bengt Sundström och Mette Rode-Sundström

Niclas Forsman hyllas av såväl tidigare som nuvarande huvudägare och Bengt Sundström säger i ett uttalande; "för mig är Niclas en av branschens allra främsta auktoritet och en framstående kapacitet inom konstvetenskapen".

- Det är mycket vemodigt att i framtiden ska undvara Niclas personlighet och den professionella tyngd som han besitter. Samtidigt förstår jag och respekterar hans beslut. Niclas har med ett konsekvent ledarskap skapat en fantastiskt fin utveckling för Stockholms Auktionsverk under sina många år som VD. Vi är fortfarande stolta att vi 2014 kunde köpa Stockholms Auktionsverk och vi tackar Niclas för hans engagemang i de många nya initiativ som vi med stor succé genomfört tillsammans. Vi ser fram emot att fortsätta expansionen från vår utgångspunkt i dag som Nordens största auktionskoncern, fortsätter Bengt Sundström, grundare och styrelseordförande i Lauritz.com, som har känt Niclas i cirka 25 år.

Stockholms Auktionsverks Sofie Bexhed framför en målning av Lucio Fontana, tillika ett av de högsta klubbslagen hos Stockholms Auktionsverk förra året Stockholms Auktionsverks Sofie Bexhed framför en målning av Lucio Fontana, tillika ett av de högsta klubbslagen hos Stockholms Auktionsverk förra året

Niclas Forsman fick tillsammans med Peter Alarik utmärkelsen ”Årets Företagare i Stockholm 2002" av Företagarnas Riksorganisation i Stockholm. Han har även varit initiativtagarna till Sveriges Auktionsföretagsförening, där han också var ordförande under de första 11 åren.

Niclas frånträder som VD i slutet av april. Han kommer fram tills dess att säkra en noggrann överlämning av både sin roll samt pågående projekt. Niclas kommer att bistå styrelsen och bidra med viktig input till optimeringen av framtidens ledningsstruktur samt rolldefinitionen av en framtida VD-profil. Därefter rekryteras och utnämns en ny VD.