År 2006 såldes en bordspendyl som en gång tillhört familjen Nobel på Bukowskis för drygt 19 miljoner kronor och kom därmed att bli det dyrast sålda konsthantverksföremålet.

Denna bordspendyl besitter en spännande historia. Vid tiden för dess uppkomst bodde Emanuel Nobel, brorson till Alfred Nobel, i St Petersburg. I början av 1900-talet var familjen Nobel en av de rikaste familjerna där, vilket till stor del berodde på deras stora oljetillgångar i Kaspiska havet. För att fira att Nobels oljeimperium vid Baku hade pumpat upp 16 miljarder liter olja beställde Emanuel Nobel år 1906 en bordspendyl av Carl Fabergé, tsarens guldsmed och som även var god vän till familjen Nobel. Hans urverk bestod av grå och röd granit med figurer i silver. I samband med den ryska revolutionen 1917 tvingades familjen Nobel att fly från S:t Petersburg och utklädda till bönder lyckades de samtidigt smuggla med sig bordspendylen hem till Sverige.

 

Ett annat spännande föremål med kopplingar till Nobel, som tidigare sålts på auktion är bland annat en medalj från 1935. Den tillhörde en gång i tiden James Chadwick och såldes i juni 2014 på Sotheby's för 2 390 000 kronor. Mycket pengar kan tyckas men inte om man jämför med den Nobelmedalj som James Watson mottog år 1962 och som i förra veckan såldes på Christie's auktion för 35 miljoner kronor.

 

Nobelservisen uppkom år 1991 i samband med Nobels 90-årsjubileum och utgick ifrån fyra kategorier, glas, porslin, textil och metall. Dess färger var tänkta att symbolisera de fyra årstiderna och kontinenterna. Karin Björquist formgav porslinsservisen, däribland dessa sex kaffekoppar med fat "Nobel", Rörstrand. Gunnar Cyrén designade Nobelglasen och Nobelbesticken.

Dessa såldes i mars 2014 för 2700 kronor på Auktionshuset Kolonn.

Hos Auktionshuset i Solna hittar vi just nu bestickservisdelar "Nobel" av Gunnar Cyrén via Yamazaki till ett utropspris av 800 kronor.

Bukowskis Market erbjuder tio vackra martiniglas, Orrefors, formgivna 1991 till ett utropspris av 4 000 kronor liksom en glaskanna, utropspris 1 200 kronor, även den formgiven av Gunnar Cyrén.

 

 

Här hittar ni fler aktuella auktioner med koppling till Alfred Nobel.

Här hittar ni tidigare sålda föremål med koppling till Alfred Nobel.