I Barnebys Online Auction Report kan vi konstatera att 1900-tals design inte bara är en av världens hetaste trender utan även en god investering. Barnebys har därför valt att lista de nordiska formgivare som är mest efterfrågade på auktion.

 

Arne Jacobsen 'Ägget' Hans J. Wegner 'Bamse' Finn Juhl 'Hövding' Arne Jacobsen 'Ägget' Hans J. Wegner 'Bamse' Finn Juhl 'Hövding'

Danmark - form & funktion

Dansk design är vida känt för sin kombination av ett klassiskt och stilrent formspråk och ett gediget hantverk. Många av 1900-talets främsta danska formgivare var utbildade arkitekter vilket gav dem god insikt i ett objekts funktion och form. I syfte att fullfölja visionen om ett modernistisk sätt att leva, lät de inte bara konstruerade byggnadens exteriör och struktur utan också dess interiör.

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen (1902-1971) har en närmast ikonisk status i möbelvärlden och hans design tilltalar både samlare och massmarknad. Bland hans odödliga klassiker hittar vi modeller som Svanen och Ägget, där exemplar från hans tidiga produktion gång på gång skapar nya prisrekord. Högsta klubbslag finner vi dock hos den möbelgrupp om två fåtöljer, soffa och bord, som 2010 såldes för 1 150 000 kronor hos det belgiska auktionshuset Pierre Bergé et Associés.

Hans J. Wegner (1914-2007) var en av drivkrafterna bakom den internationella designrörelsen ”Danish Modern” som under 1950-60-talen strävade efter att förändra människors syn på möbler. Wegner ritade under sin livstid mer än 500 stolar, där tio exemplar av den s.k. 'Cowhorn' satte nytt prisrekord då de klubbades för 2 330 000 kronor hos Phillips år 2014.

Finn Juhl (1912-1989) var en av förgrundsgestalterna inom dansk design. Det var framförallt hans teakmöbler, som genom sitt organiska och skulpturala formspråk, som gjorde honom erkänd. Juhls design har inte masstillverkats i samma utsträckning som exempelvis Jacobsens, men på senare år har utbudet av hans möbler ökat och så har även priserna. Högst pris på auktion inbringade ett exemplar av den så kallade 'Hövdingestolen' som år 2013 klubbades för 4 770 000 kronor hos Phillips.

Josef Frank, Axel Einar Hjorth, Märta Måås Fjetterström Josef Frank, Axel Einar Hjorth, Märta Måås Fjetterström

Sverige – design för alla

Svensk design karaktäriserades av demokratiska tankar om ’en god livsmiljö för alla’ och ’vackrare vardagsföremål'. Detta synsätt kom att prägla svensk formgivning under hela 1900-talet, men specifikt 20-talet, vilket banat väg för alla de designskatter som denna lilla nation idag har.

En av Sveriges största och mest folkkära formgivare är Josef Frank (1885-1967), som tillsammans med Estrid Ericson stod bakom Firma Svenskt Tenn. Franks design finns idag i var mans hem och han är utan konkurrens den mest eftersökta formgivaren av alla på Barnebys i Sverige. Efterfrågan på Josef Franks vackra designföremål är hög, med en stabil prisnivå på det övre prissegmentet och ett växande utbud av varor i de lägre prisnivåerna. År 2008 sattes ett nytt prisrekord hos Christie's då en byrå, smyckad med litografier av blommor och blad, såldes för 729 000 kronor.

Axel-Einar Hjorth (1888-1959) formgav både eleganta Swedish Grace-möbler liksom rustika s.k. 'sportstugemöbler', något som tilltalar en stor kundkrets runt om i världen. Hjorth har de senaste åren sett en period av ökat intresse och nya rekord som nådde sin kulmen 2014, varefter marknaden har mognat och planat ut. De högsta priserna för hans mer rustika design hamnar någonstans på mellan 500 000 - 700 000 kronor medan toppnoteringarna för Swedish Grace-möblerna ligger på ca en miljon kronor. Högst pris på auktion inbringade dock en lampa, som Hjorth designade för Tösses bageri år 1930, vilken såldes hos Phillips för 1 380 000 kronor år 2014.

Märta Måås-Fjetterström (1873-1941) var en pionjär inom mattvävning och hennes enastående design står idag bakom några av de högsta prisnoteringar som finns för mattor generellt i världen. Efterfrågan för Måås-Fjetterströms mattor peakade under 2013-2015 då hennes mattor såldes för i genomsnitt 100 000 kronor. Högst prisnotering har en rödrutig matta, designad 1938, där slutpriset landade på 1 380 000 kronor hos Phillips

Alvar Aalto, Paavo Tynell, Eero Saarinen Alvar Aalto, Paavo Tynell, Eero Saarinen

Finland – inspirerad av naturen

Finsk design kännetecknas av en renhet och äkthet när det kommer till materialval och var tydligt inspirerad av den omgivande naturen. I ledet för finsk design hittar vi den ikoniska formgivaren Alvar Aalto, som tillsammans med andra finska designers utvecklade en humanistisk inställning till modernismen. De betonade framförallt vardagen och syntesen av konst, arkitektur och design.

Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto (1898-1976) har gett form till i princip allt som finns i ett hem däribland möbler och glasföremål. Utbudet av Aaltos design har under de senaste åren ökat varför priserna sjunkit på massmarknaden, o andra sidan säljs nästan allt som når andrahandsmarknaden. Efterfrågan på Aaltos design nådde sin kulmen mellan 2012 och 2014 och satte då flera nya prisrekord. Högst pris av de alla inbringade tre 'bikupe-lampor' från 1953-54, då de klubbades för 638 000 kronor hos Phillips.

Finskfödda Eero Saarinen (1910-1961) tillbringade större delen av sitt liv i USA. Han fick sitt genombrott 1940 efter att ha designat en stol tillsammans med Charles Eames, i en tävling för Museum of Modern Art på Manhattan. Det är också möbler som ritats till denna tävling som inbringat de högsta priserna på auktion, däribland en stol som såldes för 415 000 kronor hos auktionshuset Wright.

Paavo Tynell (1890-1973) var en konstnärlig industridesigner och metallarbetare som grundade Finlands första belysningsföretaget Oy Taito AB. Tynells naturinspirerade mässingslampor är mycket dekorativa och idag högt eftertraktade bland samlare. Högst slutpris har en ljuskrona av Tynell, som såldes hos Wright auction 2016 för 1 730 000 kronor.

 

Nyfiken på de mest efterfrågade formgivarna i USA och Frankrike? Ni hittar svaret här!