— Med ett vasst föremål har förövarna gjort flera ristningar i och utanför de gamla huggmärkena. Figurerna finns inte längre i sin ursprungliga form, säger Tor-Kristian Storvik, kommunarkeolog, till NRK.

Hällristningarna är en känd turistattraktion och bedöms vara mellan 4000 och 5000 år gamla. I ett pressmeddelande beskriver kommunen incidenten som en "tragisk händelse av nationell karaktär".

— Det är en mycket sorglig historia, säger Tor-Kristian Storvik till The Telegraph. De nya linjerna finns både inuti och utanför de gamla.

Efter att skadorna polisanmälts trädde pojkarna fram och bekände sitt brott. De hade också förstört en närliggande hällristning, föreställande en val, i deras försök att göra de förhistoriska ristningarna tydligare. Experter säger att skadorna kan vara permanenta.

Att hällristningar blir vandaliserade är tyvärr inget ovanligt problem. Förra sommaren skrev en grupp studenter sina namn på en runsten rest av indianer, och i juni förstördes skrifter gjorda av aboriginer i Tasmanien.