Nu kan inredningsexpertens hem bli ditt

När inredningsexperten Joakim Walles nu säljer sin lägenhet via mäklarhuset Alexander White är det inte vilket hem som helst som möter köparen. Den tidigare tvårummaren har gjorts om till en rymlig etta som genomsyras av vackra naturmaterial, där marmor, mörkbetsad ek och platsritade detaljer löper som en röd tråd genom lägenheten.

TRYCK24
TRYCK24
TRYCK24
TRYCK24

Joakim Walles har bott i lägenheten sedan 2010 och föll från första stund för det fantastiska ljuset i lägenheten och dess läge på Kungsholmen i centrala Stockholm. - Fördelen med att bo mitt i stan är att man har nära till det mesta, krogarna i kvarteren blir som en förlängning av köket och vill man ta en löprunda så är Kungsholmen runt riktigt fint på våren, berättar Joakim.

Lägenheten var från början en 2:a med arbetskök, små trånga rum och dålig förvaring. -När jag fick tillträde rev jag ut allt och började om på ny kula. Jag ville att lägenheten skulle fylla flera funktioner samtidigt som det skulle känns som en luftig studio, och det tycker jag att jag har lyckats med.

TRYCK15
TRYCK15
TRYCK05
TRYCK05

Väggen mellan kök och sovrum togs bort och ersattes istället av rymlig bokhylla från italienska Porro. Hyllan går från golv till tak och skärmar av rummen på ett bra sätt samtidigt som rummet behåller sin rymd. -Både jag och min flickvän Geraldine älskar att laga mat, så därför la vi lite extra fokus på köket, berättar Joakim.

Där finns matbord med plats för åtta personer vilket även kan höjas upp till arbetshöjd. Rummet rymmer även en rejäl soffa och små mobila bord som gör det lätt att ändra funktionen i lägenheten. Intill det ljusa sovrummet finns arbetsplatsen med utsikt över kanalen.

TRYCK18
TRYCK18
TRYCK04
TRYCK04

Lägenheten genomsyras av vackra naturmaterial, så som Carraramarmor i badrummet och mörkbetsad ek i köket. –Jag ville ha material som åldras vackert och att detta skulle gå som en röd tråd genom hemmet. Därför lät jag rita allt ifrån kök till dörrar och badrumskommodor som sedan tillverkades på vårt snickeri.

TRYCK09
TRYCK09
TRYCK11
TRYCK11
TRYCK08
TRYCK08

Upp till 40cm breda massiva ekplank från en bysåg i Arvika ger golvet en otrolig karaktär. Badrummet har gjorts större och klätts in i marmor, där pricken över i:et är en rejäl dusch, RainSky, från Dornbracht. Väggarna är målade i Wevet från Farrow & Ball. -När man jobbar med färg och form hela dagarna är det skönt att komma hem till ett lugn, och omge sig med saker man tycker om. Neutrala färger gör det också enklare att förändra, säger Joakim.

TRYCK02
TRYCK02

Som inredningsdesigner, vilka är dina bästa inredningstips?

-Försöka skapa en idé om hur du kommer vilja ha och använda rummen redan från start, var är naturliga passager? Kommer jag vilja sitta där? Låt arkitekturen skapa förutsättningarna och möblera därefter, även om det innebär att du kanske måste skrota den fantastiska inspirationsbilden du hade i huvudet eftersom det helt enkelt inte passar hemma hos dig. Jag tycker också att man ska satsa på riktiga grejer. Naturmaterial som lin, massivt trä, sten och brons blir bara bättre och bättre med tiden. Var inte rädd för att blanda och mixa gammalt med nytt. Ett hem med bara Ikeamöbler blir skittrist, lika tråkigt är ett hem till bredden fullt av antikviteter. Sist men inte minst, ta det lugnt, det är bara inredning.

TRYCK13
TRYCK13
TRYCK12
TRYCK12
TRYCK28
TRYCK28

Joakim Walles arbetar till vardags med inredning på familjeföretaget Walles & Walles, med showroom på Birger Jarlsgatan 81.

Hans lägenhet säljs just nu via mäklarhuset Alexander White. Ni kan kontakta mäklare Wilhelmina Bonde Alfvén för frågor.  Mer information om lägenheten och tider för visning finns att läsa här.