Det var inte bara Vincent van Goghs The night café som Morozov hade i sin samling. I den ingick även verk av bland annat Paul Cézanne, Pablo Picasso, Edgar Degas och Paul Gauguin. Den beslagtagna samlingen ställdes därefter ut på the Second Museum of Modern Western Painting.

Den sovjetiska regeringen sålde tavlan 1933 till Berlin’s Matthiesen Gallery där den senare kom att föras till New Yorkföretaget Knoedler & Company. Där köptes tavlan av Stephen Clark, som vid sin död 1961 donerade den till Yale University. Där den än idag hänger.

Sedan 2008, har arvtagaren till Ivan Morozov, Pierre Konowaloff, kämpat för att återfå målningen. Nu har högsta domstolen i USA beslutat att The Night Café ska stanna kvar där den hänger på Yale University Art Gallery. Motiveringen lyder att USA inte kan överlämna egendom som utländsk regering beslagtagit. Konowaloff försökte därefter med argumentet att även om beslagtagningen kanske var laglig, så var den första försäljningen inte det.  Eftersom det inte finns något bevis på försäljningen måste målningen ha exporterats olagligt hävdar Konowaloff.

”Jag kämpar för min gammelmorfars minne” berättade Konowaloff för Moscow Times. ”Jag vill att The Night Café återgår till sin rätta plats, för jag vet hur mycket min gammelmorfar saknade sin samling.”

Domstolen tycker, däremot, att Konowaloffs anspråk på målningen är felaktigt, eftersom den faktiskt inte tillhörde Morozov efter 1918. Konowaloff och hans advokat känner båda att domstolen inte tycks beakta deras argument och nu är Konowaloff helt utan fler lagliga alternativ att ta till i sin långa strävan på upprättelse.

Det är inte första gången som den amerikanska domstolen har avvisat Konowaloff. 2011 förlorande han sitt mål mot New York-museet Metropolitan Museum of Art, i en tvist rörande Cézannes Portrait of Madame Cezanne från 1891. Då av samma motivering, att den amerikanska regeringen inte kan överlämna något som beslagtagits av utländsk regering.

Resten av Morozovs samling finns kvar i Ryssland, uppdelad mellan Pushkin Museum of Fine Arts i Moskva och Hermitage State Museum i St. Petersburg.