Inget gott som inte för något ont med sig? Ja, jag vet, det brukar heta det motsatta, men när det kommer till höga priser på auktioner och mässor brukar det emellanåt tyvärr öppna ögonen på fel personer.

Alla som följer antik och auktionsbranschen vet att det finns en väl upparbetad prisbild för religiösa skulpturer från medeltid och renässans. Vissa försöker dessvärre göra sig en förtjänst på oärlig väg. Senast i raden av kyrkor som råkat ut för stölder är Trankils kyrka som i dagarna haft inbrott. Det saknas en madonnabild från 1200-talet tillsammans med andra värdefulla föremål.

Enligt polisen verkar inbrottstjuven eller tjuvarna, som agerat som "proffs" ha tagit sig in genom ett fönster på kyrkans baksida.

För några år sedan utsattes många av Sveriges obevakade kyrkor för kontinuerliga stölder, varför Rikskriminalen inrättade en ny tjänst för samordning av insatser mot kulturarvsbrott. I gruppen ingår kyrkostölder och stölder från museer och hembygdsgårdar. På senare år har Svenska Kyrkan börjat arbeta med att höja säkerheten i kyrkorna, vilket resulterat i att flertal kyrkor installerat stöldlarm. Tyvärr verkar det inte som man hunnit till Trankils kyrka.

Trankils kyrka är bara en i raden av svenska kyrkor. Mer än sex av tio församlingar har drabbats av stölder i kyrkorna hittills under 2000-talet, och bara var femte församling får tillbaka det som stulits, eller åtminstone delar av det.

1999 råkade norrländska kyrkor och kapell ut för en våg av stölder. Då trodde man att det var utländska ligor som härjade i Norrland, men förutom några mystiska brev saknade polisen i princip spår efter tjuvarna. Det var efter ett tips från en antikvitetshandlare som man till slut fick fast en 54-årig spanjor tillsammans med några svenska medhjälpare.

Hela härvan började nystas upp 2005 tack vare att en antikhandlare i Skåne köpte ett processionskors från 1400-talet på Tradera. Prislappen var knappt 3 000 kronor, vilket gjorde handlaren misstänksam. Han kontaktade historiska museet i Lund där experter menade att korset var värt nära en halv miljon kronor. Det visade sig att korset var från kapellet på Åstön i Timrå, där det stulits ett år tidigare.

Hösten 2005 grep polisen en 54-årig spanjor José Arteaga som misstänkt för stölderna. Mängder av stöldgods från svenska kyrkor hittades i lokaler som Arteaga disponerade. I december gjorde polisen husrannsakan i hans bostad på Teneriffa. Även där fann man mängder av stulna föremål som transporterades tillbaka till Sverige. Föremål som Bukowskis auktionsbyrå värderade till fyra miljoner kronor.

Den 12 oktober 2006 skärpte Hovrätten för nedre Norrland Arteagas straff. Han dömdes till sex års fängelse och närmare en miljon kronor i skadestånd till fjorton olika målsägare.

Enlig hovrättens dom hade han gjort sig skyldig till följande brott: Grov kvinnofridskränkning, olaga hot, grov stöld i 19 fall, stöld i sex fall, häleri i fyra fall, grov varusmuggling, grov smuggling, vapenbrott och brott mot utlänningslagen.

I sin dom slog Hovrätten dessutom fast att Arteaga är den som under signaturen "AKBR" och "Jessica" skickat brev till bland annat regeringskansliet. Breven har innehållit kritik mot regeringens sätt att behandla utländska föräldrar och hotat att bränna ner svenska kyrkor. Brev med liknande innehåll har även kvarlämnats på brottsplatser i Haverö och Ragunda kyrkor.

Arteaga dömdes även till livstids utvisning efter avtjänat fängelsestraff.

 

 

Taggar