Höstens stora avslutande kvalitetsauktioner i Sverige följde vårens trend. Det var svajiga tillställningar som bjöd på en del imponerande rekord men även några ordentliga magplask. Ett av "världsrekorden" gällde en av höstens i särklass främsta målningar, "Bron i dimma", signerad värmlandskonstnären Stefan Johansson. Målningen tillhör ett av konstnären främsta verk och det poetiska skimmer som framträder genom den mättade akvarellfärgen på duk gäller såväl måleriet som hela känslan målningen förmedlar. "Bron i dimma" klubbades för 1 750 000 kronor, vilket kan översättas till strax över 2 miljoner kronor efter provisionen är betald. Med råge ett nytt världsrekord.

Målarprinsens klassiker slog rekord

Med tanke på att systermålningen på Waldemarsudde är en av Sveriges mest berömda målningar, var nog Bukowskis inställda på att Prins Eugens berömda motiv "Molnet" skulle vålla uppmärksamhet, men att utropet skulle dubbleras var det nog få som vågade hoppas på. Klubban föll på 1 050 000 kronor, vilket var det näst högsta priset som uppnåtts på auktion för ett verk av målarprinsen.

Carl Larsson på humör

Det var flera fina målningar av Carl Larsson på höstens auktioner, men finast av dem alla gick också dyrast. Den "glada" målningen "Suzanne och en ann" från 1901 kostade köparen 4 900 000 kronor att hämta ut.

Uppsala Auktionskammare visar upp ny sida

Uppsala visade upp en ny sida när man gick från klarhet till klarhet inom modern design och modernt måleri. Allt från Inge Schiölers färgsprakande Kosterbilder till Josef Franks Floraskåp och Folke Bensows trädgårdsbord i gjutjärn som formgavs för den svenska paviljongen på Världsutställningen i Paris och tillverkades på Näfveqvarns bruk gick en bra bit över utrop. Liksom både Andy Warhols lilla "flower"-målning som klubbades för 2,6 miljoner samt samlingen med skulpturer av Chadwick och de stora verken av Victor Vasarely.

Silver gick över förväntan

Äntligen började man åter se lite priser på silvret hos de tre auktionshusen. Den generella prisnivån kändes högre än på länge och ovanligt mycket gick att sälja kring utrop eller över. Dyrast blev Bukowskis kallskålskål med lock från karolinsk barocktid, tillverkad av stockholmssmeden Friedrich Richter.

Uppsala Auktionskammare+Kina=sant

Än en gång visade Uppsala Auktionskammare var skåpet skulle stå när det kom till försäljning av asiatisk konst och konsthantverk. Efter en skakig inledning hos både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk, lyckades Uppsala Auktionskammare åter bli marknadsledare. Inte minst genom försäljningen av det drakprydda urnan som en gång tillhört storsamlaren Erik Hultmark. Klubban föll på 2 miljoner kronor.

Skulptur åter glödhett

Spegel drog iväg

Möbelavdelningarna och konsthantverket bjöd på flera överraskande priser. Bukowskis Hauptsekretär gick iväg utan problem, liksom Uppsala Auktionskammares toppnummer, Lorentz Nordin-byrån i jakaranda, amarant och buxbom med skiva av kolmårdsmarmor. Liksom för den rokokospegel från 1700-talets andra hälft som man inte lycktas listat ut upphovsman till men som höll fantastisk hög kvalitet. Köparen får betala 270 000 kronor mot Bukowskis utrop om 60-80 000 kronor.

Ett par ljuvliga kandelabrar i empire med stomme i garbergsgranitell med monteringar i ciselerad, matterad och polerad brännförgylld brons av högsta kvalitet och stockholmstillverkning drog iväg på Uppsala Auktionskammare. Klubban föll på 370 000 kronor mot utrop 75-100 000 kronor.

Dalahästar unika samlarobjekt

Överlag kan man konstatera att hösten varit ojämn, men att det bästa fortsatt går att sälja till höga priser, förutsatt att utropspriserna inte är så höga att de skrämmer bort köparna.

Taggar