Nyårsblogg inför år 2017

Vilket sanslöst år för Sverige och världen. Lund fick besök av påven Franciskus, vilket manifesterade 500-årsjubiléet av protestantismen och USA har fått en häpnadsväckande och osannolik ny president, Donald Trump.

Nyårsblogg inför år 2017

Vinåret har varit lika omtumlande med sen blomning och liten skörd i Bordeaux samt ny vinauktionsoperatör i Sverige; Bukowskis tar över efter Stockholms Auktionsverk från den 1 januari 2017, allt medan priserna ökar på världens viner.

På Vinkällaren Grappe har det aldrig varit mer aktiviteter än detta år, och när det gäller intresset för medlemskap, är det “all time high”!

En världshändelse inom vinområdet var när Arvid Rosengren den 20 april blev Sveriges andra världsmästare i sommellerie. Världsmästerskapen gick av stapeln i Mendoza, Argentina. Efter en fantastisk prestation som gick att följa live över internet gick guldet till förhandsfavoriten Arvid Rosengren. Fantastiskt kul med ännu en världsmästare från vårt lilla men målmedvetet arbetande sommellierland och en enastående prestation av Arvid Rosengren. Efter avslutade studier i Grythyttan och arbete för Hotel du Vin i Storbritannien har Arvid Rosengren ansvarat för vinlistorna på välrenommerade krogar i Stockholm och Köpenhamn. Arvid Rosengren är för närvarande vinansvarig på Charlie Bird i New York.

Hovtraktören Tore Wretmans 100-årsdag manifesterades den 7 maj i Kungsholms Kyrka med lagerkransnedläggning på mâitres grav. Med anledning av hovtraktörens 100-årsdag sände SVT den 17 maj dokumentären Kökspojken, även det ett arbete som engagerat många inom restaurangbranschen, ett antal journalister, liksom Gastronomiska Akademien. Dokumentären delades upp i två avsnitt och sändes med en veckas mellanrum.

blog
blog

 

Vinauktionsåret 2016

De mest välrenommerade etiketterna och årgångarna dominerar,men det finns ofta ett relativt stort urval av prisvärt drickmoget vin.

Med december månads auktion avklarad börjar snart en ny era i vinauktionernas Sverige. Sedan den allra första auktionen 2004 är det Stockholms Auktionsverk som som stått för samarbetet med Systembolaget. Från och med 2017 blir det Bukowskis som tar över dryckesauktionerna från nya anpassade lokaler i Västberga.

Det senaste året har visat på ett fortsatt starkt intresse för auktionerna. Andelen klubbade utrop ligger fortfarande vanligen kring 93 %.

Ett flertal verkligt eftertraktade objekt har passerat auktionerna. I maj var det ett par flaskor av legendariska Château Cheval Blanc 1947. Vinet är ett av de drycker som brukar hamna i den absoluta toppen när man försöker lista de största vinerna genom tiderna. Årgången var av det varma slaget och vinet atypiskt i sin koncentration av alkohol (14.4 % alkohol, som många av dagens viner från denna del av Bordeaux), låga halter av vinsyra, höga halter av flyktiga syror och relativt tilltagna restsötma (ändå i princip helt torrt) och har beskrivits som en mammut så väl som ett kramvänligt vildsvin. Flaskorna klubbades för 42.000 respektive 44.000 kr.

Ett annat legendariskt vin är Château Mouton Rothschild 1945, den första årgången av detta vin där Baron Philippe lät en konstnär formge etiketten. Passande för årgången lät Philippe Jullian bepryda etiketten med ett segerns V som symboliserade baronens återkomst till slottet och de allierades seger. Vinet klubbades för 64.800 kr på novemberauktionen 2016.

Mouton-Rothschild är ett av de slott på den vänstra stranden som återhämtat sig bäst sedan vinauktionsmarknadens bottennoteringar i juni 2014. En låda av millennium-årgången klubbades i oktober 2016 för 120.000 kr, vilket är ett nytt svenskt rekord.

För ungefär samma peng, 124.000 kr, klubbades en enstaka flaska La Romanée-Conti från domänen som tagit sitt namn efter samma vingård. Ett flertal årgångar av vinet, som är det dyraste som produceras regelbundet, har börjat närma sig 100.000 kronors strecket.

Röd bordeaux dominerar liksom i övriga världen den svenska andrahandsmarknaden för vin, om än i förhållandevis mindre skala än i många andra länder.

Italien är ett land som till skillnad från andra viktiga auktionsländer som exempelvis USA och Australien är relativt starkt även bland viner i de lägre prisklasserna. Liksom för övriga länder gäller att det är de mest välrenommerade etiketterna och årgångarna som dominerar, men här finns ofta ett relativt stort urval av viner som är helt och hållet för konsumtion. Dessa har dock ofta ett fint prisvärde då de redan lagrats något decennium, men i förhållande till de senaste årgångarna av samma vin ändå har ett snarlikt pris. Att sådana viner blir en större del av auktionsmarknaden är förstås en välkommen utveckling i ett land där det annars är förhållandevis svårt att få tag i bra drickmoget vin. De ger förstås också en bra möjlighet att minska väntetiden för den som nyss startat sitt vinsamlande.

Vill till sist tacka Er vinintresserade för det gångna året 2016. Att möta vinintresserade människor ger livsesprit, där läckra vinkyssar färgar gomseglet rött.

Med tillönskan om ett nytt otörstigt 2017, kommer kära hälsningar från Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist


Taggar