Catti Åman driver konceptbutiken på Snickarbacken 7 i Stockholm och är även grundare av Tuss, som startade som barnklädesmärke, men som nu inkluderar både herr och dam. För Barnebys Gästblogg skriver hon om arbetet med att starta upp butik och att skapa det man själv tycker om.

Catti Åman

Jag arbetade tidigare som projektledare inom konst, design och fotografi i flera år. Jag var med när Färgfabriken satte igång och där fick jag göra det mesta av allt möjligt, eftersom vi var så få. Det var en riktigt bra skola då man tvingades förverkliga de mest galna projekten med väldigt lite pengar. Det skapades en känsla av att allt är möjligt att göra på något sätt. Den känslan har hjälpt mig mycket i det jag har arbetat med efter det. När jag började skapa kläder hade jag tidigare aldrig arbetat med det och jag hade heller ingen erfarenhet av att öppna butik, på gott och ont.

När jag blev tillfrågad att vara med och skapa butiken på Snickarbacken 7 i dess nuvarande form, såg jag det som en chans att vara med och skapa en plats där man förhoppningsvis känner det som om man har upptäckt en hemlig oas mitt i staden.

Jag älskar saker, möbler och plagg med känsla, och självklarhet. Klassiker. Den perfekta rocken, tidlös, älskad och använd säsong efter säsong, ibland i generationer bara för att den är så bra. Den stickade mössan i den ultimata formen, den där mjuka slitna läderjackan som blivit som ett andra skinn, ett par gymnastikskor, en vit t-shirt eller en regnrock, den stora halsduken av cashmere eller en Yves Saint Laurent klänning från 1970-talet. Samma känsla med en Aalto stol från 50-talet eller ett par nötta silverljusstakar. Det kan vara en så enkel sak som en svart disktrasa bara för att det är praktiskt och skönt att slippa se smutsen. En liten glasvas med en kvist i, är fantastiskt enkelt och ett lätt sätt att alltid ha färska blommor hemma, även om man inte alltid har råd eller tid med stora buketter. Självklara ting som bara är, det behöver inte vara en känd designer bakom vare sig plagget eller möbeln, det är inte det som avgör. Det ska vara något annat som gör att man vill ha det, att man trivs med det, att den är självklar. Det kan handla om estetik eller funktionalitet, men oftast när jag hittar saker eller faller för en stil är det både det estetiska och det funktionella som samsas på ett oemotståndligt sätt.

Jag skapade tuss för 10 år sedan. På samma sätt som jag arbetar med Snickarbacken 7, ville jag att den skulle innehålla plagg och saker, som jag saknade eller bara kunde hitta i andra länder, men då med fokus på enbart barn. Allting var så mycket pojke eller flicka, det var omöjligt att hitta snygga enkla plagg i sköna kvaliteter utan en massa mönster och färger. Jag började därför att själv designa det jag ville att mina barn skulle ha på sig. Då jag inte hittade en butik att sälja kläderna i, öppnade jag en egen butik. Det som gjorde både butiken och kläderna annorlunda var blandningen i butiken. Att få kunden att känna att just den där produkten eller det plagget, det hittar man ingen annanstans. Det är utmaningen för mig. Det handlar inte om exklusivt eller dyrt utan snarare om urvalet som kännetecknar både tuss och nu även butiken på Snickarbacken.

Det finns så många fantastiska produkter som man hittar i olika miljöer över hela världen. Sätter man ihop dem i ett annat koncept, får de en ny mening. Ta till exempel en gummimatta tillverkad i Tyskland för bilindustrin, den fungerar lika bra som badrumsmatta, diskunderlägg eller dörrmatta. Det är letandet, pusslandet och konceptbyggandet som jag tycker är roligast med mitt arbete, både med butiken och med kläderna jag gör. I butiken fungerar det så att många av sakerna och plaggen bara finns i små upplagor under en begränsad tid, för att sedan ersättas av något annat. Jag tänker inte så mycket mode eller säsong. Hur svårt är det inte att hitta den optimala vita t-shirten eller den där nersuttna läderfåtöljen som borde ha funnits hemma i generationer, eller varför inte en så enkel sak som raggsockan, som är en utmärkt produkt i vårt klimat. Jag älskar att gå i antikaffärer eller loppmarknader både i Sverige och utomlands. Patina på rätt sätt ska inte underskattas och om det jag hittar och gör kan sättas i ett annat sammanhang och tilltala andra, då har jag världens roligaste arbete.

Catti Åman

Kommentarer