I Sverige talar vi gärna om Skagenmålarna och deras förmåga att fånga ljuset från sommarens värmande sol. Internationellt är det snarare den danske konstnären Vilhelm Hammershøis mer intima interiörer som uppmärksammas. När Sotheby´s igår klubbade Ida läser ett brev så gick målningen för nytt prisrekord, drygt 1, 7 miljoner pund eller närmare 16 miljoner danska kronor inklusive köparprovisioner. Rekord både för konstnären men även för danskt måleri, på auktion.

Interesset var stort och samtliga verk av Hammershøi klubbades för höga priser, men det var framför allt tre budgivare som slogs om rekordmålningen. Till slut var det en internationell konstsamlare som gick vinnande ur striden.  Slutpriset blev nästan tre gånger så högt som utropet som låg på 500 000-700 000 pund.

Måhända får internationella samlare allt mer upp ögonen för skandinaviskt måleri, rent generellt, efter den uppmärksammade försäljningen av Edvard Munchs Skriet och nu Hammershøis Ida läser ett brev.

- Det är oerhört roligt att den skandinaviska konsten återigen sätter nya världsrekord på den internationella marknaden. Reslultatet igår visar helt enkelt på den räckvidd som högkvalitativ konst har idag, säger Sofia Ström på Sotheby´s kontor i Stockholm.

Taggar