Det är Sotheby´s som har fått uppdraget att sälja Vilhelm Hammershøi’s fantastiska "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" från 1901.

För första gången säljer man den danske konstnärens måleri på kvällsauktionen för Impressionist & Modern Art den 14 November i New York, vilket är bevis på att Vilhelm Hammershøi internationellt numera anses tillhöra en av världens främsta.

Verket är på många sätt en typisk Hammershøimålning med allt vad det innebär. Den danske konstnärens stilla förbleknade rumsinteriörer med en dämpad färgskala, rummet, stämningen, vilsamheten, ljuset, den bortvända kvinnogestalten, de få objekten som utgör helheten och inte minst de psykologiskt komplexa undertonerna.

Målningen "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" har en tydlig uppbyggnad av horisontella och vertikala linjer. Trots att konstverket har en grafisk planhet, förmedlar Hammershøi en textur med det centrala matbordet med den veckade linneduken, den kalla och styva tätheten av keramiken och fatet med det rumsvarma smöret.

Medan Vilhelm Hammershøi ofta ses som en isolerad figur inom dansk och europeisk konst, har hans målningar en tydlig dialog med flera internationellt erkända konstnärer, och det är tydligt att han tagit starka intryck av det holländska 1600-tals måleriet och konstnärer som Vermeer. Hans reduktion av föremål påminner om Giorgio Morands introspektiva stilleben, men även Gerhard Richter och exemplevis svenske Ola Billgrens verk.

"Vad som får mig att välja ett motiv är...linjerna, vad jag kallar den arkitektoniska attityden i bilden. Och så ljuset, förstås", lär Hammershøi själv ha sagt om hans måleri.

Senast "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" var på auktion, var för tjugofem år sedan. Då klubbades den för...Sedan dess har konstnären uppmärksammats med retrospektiva utställningar såväl i Europa som Asien och Amerika och de senaste åren har det rått något av Vilhelm Hammershøi-feber.

Det var inte länge sen som just Sotheby´s, som för övrigt sålt de fem dyraste verken av konstnären, ropade ut "White Doors" från Jens Risoms kvarlåtenskap. Mästerverket såldes tillKöpenhamns Ordrupgaard Museum för 1 448 750 pund inklusive provision, mot utrop 400-600 000 pund. Här kan du läsa tidigare inlägg!

Högst pris på auktion har Interior, Strandgade 30 uppnått. Målningen såldes i maj 2015 för 2 050 000 pund till en amerikansk samlare vilken då blev den dyraste danska målningen någonsin såld på auktion. Kanske en förklaring att man nu väljer att auktionera ut den i Europa och inte i London som brukligt är. Här kan du läsa om rekordmålningen!

- Interior with Woman at Piano epitomises Hammershøi’s silent interiors of Strandgade 30. Included in the landmark 2008-9 Hammershøi retrospective at the Royal Academy in London and the Museum of Western Art in Tokyo, this enigmatic painting is heightened by the lone butter dish and plates, constructs which elevate its sense of sparseness and mystery, säger Claude Piening, Chef för 19th Century European Paintings I London.

Utropet på "Interior with Woman at Piano, Strandgade 30" som säljs på Sotheby´s i New York den 14 November är satt till 2,5-3,5 miljoner dollar vilket motsvarar ungefär 20-30 miljoner svenska kronor.