Barnebys hade länge sett fram emot Sotheby's auktion med impressionistisk, modernistisk och surrealistisk konst. I onsdags gick den så av stapeln i London med resultatet att ett antal nya rekord sattes.

Inför auktionen uppskattade man att den impressionistiska och modernistiska auktionen skulle inbringa ca 1,5-2 miljarder kronor för de 52 verk som fanns att buda på. Auktionen inbringade dock dryga 2,1 miljarder kronor. På auktionen med surrealistisk konst fanns 23 konstverk att buda på varav 16 såldes. Det innebar att det under veckans auktioner såldes konst för mer än  2,3 miljarder totalt, vilket är ett nytt rekord för Sotheby's i London.

Auktionens stora höjdpunkt var de fem målningarna av Claude Monet, som Barnebys tidigare har rapporterat om, och som på auktionen tillsammans inbringade närmare 700 miljoner kronor. Monets målning Le Grand Canal in Venice, 1908 såldes på auktion första gången år 1989 för £7,5 miljoner (ca 94 miljoner kronor). År 2005 var det dags igen, och målningen såldes då för £8,5 miljoner (ca 107 miljoner kronor), på onsdagens auktion i London, tio år senare, gick den för £23.7 miljoner vilket i svenska kronor är 297,6 miljoner(!). Vem sa att konst inte kan vara en bra investering?

En av auktionens övriga höjdpunkter var Henri Matisse målning Odalisque au fauteuil noir från 1942 som såldes för 198,4 miljoner kronor mot ett utropspris på 110-150 miljoner kronor. Bäst sålda målning på den surrealistiska auktionen var René Magrittes L'Explication, som inbringade 47 miljoner kronor.

Sotheby's håller den 10 februari sin samtida auktion där en svensk samling ingår.